Треньорът по борба Стойчо Иванов от Кюстендил: Нещастен съм, че приятелите забравиха моето момче Васил Илиев, уча малките да са всеотдайни като него

Filed under: Общество |

Бивши висаджии обявиха в интернет, че империята се завръща и приканиха всеки свой съмишленик да даде знак, че подкрепя идеята

95-13-81 p19 години от смъртта на кюстендилеца Васил Илиев – основателя на ВИС-2, се навършиха на 25 април. Внушителната гробница, в която преди 19 години е погребан Васил Илиев, все още е под денонощна охрана. Мъжът, който пази гроба на боса на ВИС-2, казва, че ще го прави до второ нареждане. Охранителят, нает да бди над вечния сън на създателя на ВИС-2, разказва, че отбелязването на годишнината минало скромно. Мъжът живее на гробищата – в малка къща във формата на гъба. „Хората са доволни – маси, пейки, всичко им стои. Ако отидеш надолу, ще видиш – нема маси, нема пейки. Всичко изрезаха и изнесоха”, сподели охранителят, но не пожела да застане пред камерата на bTV.

95-13-81Дни след панихидата първият треньор по борба на Васил Илиев говори за него като за загубен син. Стойчо Иванов е натъжен от факта, че неговото момче е забравено от приятелите – когато отишъл на гроба, там имало само четири карамфила. Отказва да бъде сниман. „Васко още в 6-и клас беше вече бронзов медалист на страната на най-силното първенство, а в 7-и клас вече беше шампион на България. Той е поставен тук за пример естествено, малките знаят кой е Васил, знаят, разказал съм им как се е трудел, как е бил всеотдаен и той им служи така като символ”, казва треньорът Стойчо Иванов с поглед към портрета на Васил Илиев на стената на тренировъчната зала.

Преди дни в интернет бивши висаджии обявиха, че империята се завръща и приканиха всеки свой съмишленик да даде знак, че подкрепя идеята. В същото време обаче никой от тях не пожела да излезе на светло и да говори за Императора. Казаха, че днес нещата били различни и че е минало много време.

Лаконични са и съседите, живеещи около блока на семейството. „Без коментар, дотука, дотука, без коментар, без коментар”, бяха отговорите на хората. „Намесиха се много други играчи, нали знаеш, като влезнеш на некой в територията, отиваш на кино”, сподели мъж. Само семейството остава до покойния и днес. Сестра му навестява гроба му, а майката се е поболяла от мъка. „Минава, ама са е климнала главата и минава тука, само климне главата и…”, разказва охранителят на гробницата.

Бившия главен секретар на МВР и настоящ експерт по сигурността Николай Радулов изрази мнение пред bTV, че носталгията към т.нар. мутренски времена се проявява от хора, които само са слушали „забавни и приятни неща”. „Групата на борците беше около 6000 души, половината отидоха във ВИС – децата им бяха много добре обезпечени и учиха в чужбина, нормално е да използват модерни средства, за да защитят това, което са правили бащите им, като нещо хубаво”, допълни Радулов. Той припомни, че мафията възниква в Сицилия, защото държавата не е могла да защити гражданите от посегателства. Николай Радулов разказа историята на свой колега, който отказвал да се изправи срещу частните силови структури. „Той беше с един „Макаров” и стреляше два пъти годишно по шест патрона, а насреща си има мутра с два „Зиг Зауер”-а, който стреля по 1000 патрона на стрелбището на ден. На всичкото отгоре и шефовете ни седят на една маса с тях”, обясни Радулов.

 

Spread the love