Мощни скандали за милиони левове взривиха сесията в Перник: Изхвърленият СДС лидер и съветник Десислав Аспарухов бута за шеф на „Общинска гора” водача на бунта, фаворитът Мартин Илиев иска да управлява без тапия и без заплата

Filed under: Актуално от днес,Перник |

 Съветникът от ЛИДЕР Пешо Железаро получи общинския пазар с 300 000 печалба на година, бившият ОбС шеф Караилиев: Това е кражба и цената на новата коалиция

ГЕРБ съветниците: Концесионерът съветник Петър Стоименов е в конфликт на интереси, даваме го на прокуратурата

96-03-01 Milan Milamov 1 copyСъветниците на ГЕРБ присъстваха в залата, но не гласуваха, разчитаха на проваляне на кворума, но останалите здраво държаха положението. Скандалите се разразиха, когато най-напред трябваше да бъде избран контрольор на общинска фирма „Общинска гора“. Предложението на ГЕРБ бе за младия Андрей Павлов, който е с висше икономическо образование, завършил е УНСС и е работил във ВиК. 96-03-01  Milena Milosheva copyПо искане на Ралица Андреева от БСП, която настоя освен автобиографията на кандидата сам да се представи и Павлов даде пояснения какво е завършил и къде е работил.

96-03-01  Borisov- Karailiev copyДесислав Аспарухов, който внесе докладната за предсрочно прекратяване правомощията на председателя Караилиев, предложи за поста инициатора на протестите срещу изсичането на гората Мартин Илиев. Това предизвика бурното недоволство на съветниците от ГЕРБ, не бяха спестени обиди към Аспарухов и към според тях “новата безпринципна, неморална, корпоративна“ коалиция. 96-03-01  Andrey Pavlov copyПредложеният стана и заяви, че се отказва от заплата, но с приятелите си ще продължи да защитава гората. Тогава Денислав Захариев от ГЕРБ взе думата, за да обясни, че длъжността изисква висше икономическо образование, защото назначеният ще извършва финансов контрол.

96-03-01   Karailiev copy„Съжалявам момчето, че са го подвели. Уважавам протестите им, но моля да подкрепите кандидатурата на Андрей Павлов“, каза Захариев.
Отляво не останаха длъжни и подсетиха групата на ГЕРБ, че без висше образование е назначен управителят на „Тролейбусен транспорт“ Емил Денков, а Катя Христова подхвърли, че не приемат новите методи на работа в Общинския съвет. „Трябва човек, който има практика“, настоя тя. Милена Милошева пък припомни, че когато е гласувано за мораториума за горите, ГЕРБ са били против.

89-03-01  Desislav Asparuhov copyСлед размяна на реплики Петър Янков предложи решението да бъде отложено, а комисиите да разгледат двете предложения.

Вторият сериозен скандал избухна при гласуване продължаване на концесията за кооперативния пазар в квартал „Изток“. Концесионер от 15 години е общинският съветник от ЛИДЕР Петър Стоименов – Пешо Железаро. Тук вече атмосферата се нажежи до червено. Първоначално в докладната записка на кмета Янакиева бе поискано да се удължи срокът с още 20 години, съветничката отляво Даниела Генадиева предложи изменение на срока на 10 години, а от ГЕРБ поискаха незабавно да дойде Янакиева, която е в отпуск като кандидат-евродепутат. Заявиха още, че Петър Стоименов е в конфликт на интереси и трябва да заяви това. Той не се изказа, но не гласува и според юриста и кандидат за евродепутат от ГЕРБ Пламен Борисов решението, с което се продължава с още 10 години концесията за пазара, няма правна стойност и ще падне.

След като бе взето решението, Стоименов трябва да вложи нови инвестиции в пазара за подобряване условията на труд и повишаването качеството на услугите в унисон с по-новите изисквания. Общината в Перник вече е възложила изготвянето на технически и финансово-икономически анализи за това, както и да бъде определен базов размер за нови инвестиции и концесионна вноска на обекта. Стоименов ще трябва да инвестира 200 000 лева в пазара в рамките на две години. Определената концесионна вноска пък е в размер на 85 700 лева годишно.

„Това е подарък на един съветник, предложен от един кандидат за евродепутат от АБВ и гласуван от други двама. Ще сезираме комисията за конфликт на интереси за това, че Стоименов е съветник, а участва в процедурата. Всички перничани днес загубиха пазара за 10 години. Това гласуване утвърди новата коалиция в Общинския съвет между БСП, ЛИДЕР, СДС, „Атака” и представители на Димитър Колев”, заяви Милена Миланова от ГЕРБ.

Според бившия председател на минипарламента Владислав Караилиев това не било подарък, а кражба. Пазарът имал годишна печалба от 300 000 лева, а концесионната вноска била едва 85 000 лв. „Какво ще прави г-н Стоименов с останалите пари? Това е цената на новата коалиция”, каза Караилиев.

Според ГЕРБ не била гласувана основната докладна, а само предложението на Генадиева за пазара. Затова те ще прослушат записа от сесията и ако се наложи, ще сезират прокуратурата, за да бъде върната докладната за ново обсъждане. Бяха приети и други решения, като по някои от тях ГЕРБ не участваха или се наложи прегласуването им.

„Въпреки множеството опити на съветниците от ПП ГЕРБ докладната да бъде оттеглена,  представителите  на БСП, СДС, „Атака”, ЛИДЕР и „Патриотично обединение” гласуваха в подкрепа на новата концесия, която е изцяло против интересите на перничани”, коментира бившият зам.-шеф на парламента, сега кандидат за евродепутат от листата н ГЕРБ Пламен Борисов и добави: „Кандидатът за евродепутат от АБВ Росица Янакиева, която се скри от сесията на Общинския съвет, предложи в деня, в който изтича договорът за концесия на най-големия пазар в Перник, на извънредна сесия в 12 без 5, тя да бъде удължена с още 20 години. Концесионерът ще плаща смешната цена от 200 000 лв. за целия период под формата на инвестиция, а годишният размер на концесионната вноска е само в размер на 85 000 лв. Това не е в интерес на перничани, тъй като всеки, който е виждал мястото, е наясно, че там няма направени никакви инвестиции, това е подарък, на един общински съветник в рамките на провеждащата се кампания за избор на евродепутати. Няма как групата от ГЕРБ да се съгласи с такова деяние. По наша информация годишно пазарът реализира приходи в размер на близо 300 000 лв. Простата сметка показва, че перничани са ощетени с близо 200 000 лв. на година. За целия период това са близо 4 млн. лв. Всеки може сам да пресметне колко подобрения биха могли да се направят в полза на града и перничани – спортни и детски площадки, колко улици биха могли да бъдат асфалтирани. Пазарът прилича на огромно бунище и вместо да бъде отдаден на фирма, която би се погрижила за облагородяването му, той е подарен на същия концесионер. Освен че решението е в ущърб на перничани, самото гласуване премина при грубо погазване на закона и правилника за дейността на Общинския съвет. Съветникът (по известен като Пешо Железаро), в чиято полза беше гласувано решението, дори не декларира конфликт на интереси, а участва в процедурата по приемането на докладната. Съветниците от ПП ГЕРБ ще сезират Комисията по предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Това е показателно за нивото на морала на тези партии на местно и на национално ниво. Всички, подкрепили това гласуване, показаха кое може да ги обедини – един груб икономически интерес, който е против интересите на гражданите, но обслужващ задкулисието, което овладя Общинският съвет в Перник на предходната сесия със свалянето на председателя Владислав Караилиев”, това заяви кандидатът за европейски депутат от листата на ПП ГЕРБ Пламен Борисов.

Снимките:
1 Милан Миланов
2 Милена Милушева
3 Пламен Борисов
4 Андрей Павлов
5 Владислав Караилиев
6 Десислав Аспарухов

 

 

 

Spread the love