София да плаща по 2 млн. лв. на Радомир, поиска кметът Пламен Алексиев

Filed under: Актуално от днес,Радомир |

Общината осигурявала на столицата най-добрите работници

86-01-10 Plamen-Aleksiev-22Столицата да плаща на Радомир заради това, че ползва най-добрата работна ръка. Затова настоява кметът на общината Пламен Алексиев.
„София трябва да ни плаща поне по 2 милиона годишно за това, че им даваме най-добрата работна ръка. Всеки ден много граждани на Радомир отиват до столицата, за да работят. Движението амортизира пътните ни настилки и не носи никакви приходи, защото радомирци идват да спят тук, а си харчат парите там“, заяви на шега Алексиев. Той дори бил разговарял по въпроса с градоначалника на столицата Йорданка Фандъкова.
Не стига, че радомирци си харчели парите в столицата, а и софиянци плащали данъци там, а си хвърляли боклука в контейнери в радомирските села, където имали вили.
„Сега кофите преливат. Купуват си храна от София, а идват тук и после хвърлят боклуците“, каза още Алексиев.
За пореден път кметът на Радомир настоя хората, които живеят в Радомирско, да се регистрират там. До момента той бил изпратил 2800 писма до тези, които ползвали общината само като спалня, възползват се от привилегиите, но плащат данъците си в други населени места. Миналата година Алексиев изпратил такива покани до над 3000 човека.
12 000 са общо нерегистрираните, които живеят в Радомир. Те са предимно пенсионери. Алексиев призова тези хора да сменят адресната си регистрация. Сумата, която ще изхарчат за това, е 10 лв. за нова лична карта.

И в Радомир подготвят курбан за земетресението

Курбан за здраве ще раздадат на 22 май в Радомир, когато се навършват 2 години от силното земетресение, люляло областта с 5,8 по Рихтер. На него се очаква да се съберат около 2000 души от квартал „Извора“. Хората сами си организират курбана, който обаче ще бъде осветен, съобщи кметът на Радомир Пламен Алексиев.
„Кварталът бе един от най-пострадалите по време на труса. Няма къща, която да не се е пропукала и да няма поражения“, каза Алексиев.
2,3 млн. лв. са усвоените от общината средства за ремонт на сгради, пострадали от земетресението. Парите са отпуснати през 2012 и 2013 година. С тях е направено конструктивно укрепване на 1700 сгради, допълни Алексиев.
„Все още има постройки, които не са ремонтирани, но това зависи от собствениците“, каза още Алексиев.
Курбани и молебени за здраве се организират на 22 май в Перник и в село Дивотино, което бе епицентър на силния трус. От люлеенето на земята пострадаха 80% от сградите в Пернишко. Две години по-късно все още има постройки, които напомнят за природното бедствие, а хората все още не са забравили преживения ужас.
„На Гергьовден, като разлюля, се изплаших до смърт. Помислих, че ще се случи същото като на 22 май 2012 г. Не можах да мигна до сутринта и все още имам чувството, че ще се повтори кошмарът“, разказа Вили Петрова от Перник. Дамата е била на молебена срещу земетресението и миналата година, смята да запали свещ и сега. В Дивотино пък монтираха дори седемметров кръст, който да пази селото от бедствия. Местните го монтираха на най-високия връх в Люлин планина – Чучул.

Снимката:

Пламен Алексиев поиска и 12 000 пенсионери да се регистрират в общината.

 

Spread the love