Гоцеделчевските медици подкрепиха в Деня на протеста европейските лекари: Д-р Мегданов: По качество на здравното обслужване ние сме на 31-во място от 35 държави, сред първите сме по брой на абортите

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

106-04-01  1 copyС протестни лентички на реверите си неврокопските медици излязоха пред болничното заведения в града. В едночасовата демонстрация, в която взеха участие около 30 лекари, медицински сестри и помощен персонал от Спешна помощ и МБАЛ „Иван Скендров” – Гоце Делчев, членовете на регионалната колегия в града подкрепиха колегите си от страната и Европа по повод Международния ден на недоволството на хората с бели престилки.106-04-01  2 copy По думите на управителката на болницата д-р Радойкова протестът е заради хроничното недофинансиране от страна на здравната каса. Тя е категоричена, че ако действията на медиците не получат необходимия отзвук сред управляващите, протестът ще бъде продължен в София на 30 май с искане за оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

„Всичко е въпрос на държавнически решения, а системата е бавна и тромава”, коментира д-р Мегданов. По думите му лекарите настояват и за улесняване на процедурата за възстановяване на здравни осигуровки, която сега отнема месеци, държавно финансиране на неосигурените пациенти, както и подобряване на комуникацията между ресорното ведомство и касата. Д-р Мегданов прочете отчайващата статистика, според която българското здравеопазване е на опашката на Европа. България заема незавидното 31-во място (от 35 държави) по качество на здравното обслужване, след нас са само Полша, Латвия, Румъния и Сърбия. Тенденция в Европа е намаляване на хоспитализациите, докато в България е точно обратното – в развитите страни разходите за болнично лечение са около 29% от общите за здраве, а в страната ни те са 59%. Страната ни се нарежда на челно място по брой аборти, висок e процентът на детската смъртност и Цезаровите сечения – 30%.

Лекарите от Гоце Делчев подкрепят исканията за качествено здравеопазване, обявяват се против корупцията, обхванала като октопод системата, прекратяване на репресиите върху лекари и не на последно място – достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България. Местните лекари подкрепят решението, взето с декларация на събора на Българския лекарски съюз, да оттеглят подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014 г.

 

Снимки

1 Управителката на МБАЛ „Иван Скендеров” д-р Радойкова (крайната вляво) също подкрепи протеста.

2 Над 30 медици сложиха червени лентички на реверите си срещу хроничното недофинансиране на здравната система.

Spread the love