На открита приемна на ГЕРБ-Дупница: Дупничани питат: Откъде Орешарски намери над 500 лв. за увеличение на заплатата на областния Каракашки, а с нас – пенсионерите, се подигра с 4 лв.

Filed under: Дупница,Кюстендил |

109-01-82-photo_verybig_1114212Новият областен управител на Кюстендил Иван Каракашки ще получава от БСП с над 500 лв. повече от предшественика си от ГЕРБ. Това съобщиха дупничани на приемната на ГЕРБ в Дупница. Те съобщиха, че областният на БСП се разписва от няколко месеца на основна месечна заплата от порядъка на над 3000 лв., което е с над 50% от тази, която е вземал предшественикът му от ГЕРБ.

С колко точно е увеличена заплатат му, искаме да знаем, искаха да научат от депутата Кирил Калфин и общинския лидер на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов възмутени пенсионери. На нас се подиграха с 4 лв., защото нямало пари, а за тях има стотици и хиляди и милиони.

Така на практика правителството по скандален и безпардонен начин игнорира замразяването на доходите. От пенсионния фонд изчезнаха 75 млн. лв., къде отидоха те?

Каракашки е вдигнал заплатите и на двамата си заместници, а така също и на всички новоназначени служители от квотата на БСП и ДПС в администрацията. Информацията предизвика голямо вълнение на площад „Свобода” пред палатката приемна. Калфин пое ангажимент да провери дали това е вярно и постави въпроса пред Цветан Цветанов, който пък пое ангажимент да постави въпроса пред Министерския съвет.

Увеличението на заплатите е станало тихомълком.

Това е жива подигравка с търпението на хората на фона на големите обещания за увеличение на парите за майчинство и индексацията на пенсиите, коментираха граждани. Не са свършили за 5 пари работа, а вече бързат да лапат, възмущаваха се дупничани.

Като конфиденциална определи информацията за заплатата си областният управител Иван Каракашки. Той застана на поста като губернатор в началото на месец май миналата година от квотата на БСП. Каракашки бе категоричен, че не е разпореждал увеличение на възнагражденията за заместниците си Мария Чочова и Любомир Васев.

Според запознати областният на Кюстендил получава около   1500 лева бруто. Министерско постановление в началото на годината позволи за губернаторите от областни центрове с население от 100 000 жители да е максимум 2700 лева, какъвто обаче не е Кюстендил. Само пиарката на Каракашки, Милена Иванова, която е в областната администрация от НДСВ, била 950 лева, добавят още близки до административното управление.

Каракашки е човек от бизнес средите. Някога е стопанисвал мандра за производството на мляко и краве сирене в невестинското село Ваксево. На семейството му се води и малък хранителен, но добре зареден магазин срещу стадион “Осогово” в Кюстендил. В зората на демокрацията е държал със съдружник малък ресторант под пощата в центъра на града. Всичките си активи той прехвърли обаче на семейството си, тъй като бе назначен за заместник областен управител 2005-2009 година в мандата на тройната коалиция. Тогава заплатата му беше 700 лева.

Областна администрация има не повече от 30 служители. Дори и чистачката е назначена по програма, тъй като не разполагат с голям бюджет. Преди няколко месеца областният управител коментираше, че няма и секретарка. От време на време функциите се изпълняват от пиарката.

Снимката: Мария Чочова, Иван Каракашки и Любомир Васев

Spread the love