Вапцаров попари 205 зрелостници на матурата в Самоков, близначките Стоянови цяла нощ не са спали, Мартин Бухов: Целият треперя от страх, темата беше тежка

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

Националният състезател по ски скок Деян Фунтаров: Не ми стигна времето да напиша есето, отказах се от спорта обиден, никой не помогна със средства, мечтая да се реализирам в Австрия 

111-06-81  Деси Никова, Сашка Ивайлова , Лъчезар Истилянов и др. от ПГ по туризъм205 зрелостници от Самоков останаха неприятно изненадани от темата „Животът и изкуството в стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров на матурата по български и литература.

Тестът съдържаше 40 въпроса с отворени и затворени отговори и носи максимално 70 точки и 41-ви въпрос за писане на съчинение или есе по зададената тема върху стихотворението „Кино“ от Вапцаров. За есето максималният брой точки бе 30. Критериите за оценяване тази година са завишени и прагът на тройката е вдигнат – при 23% верни отговори, а за шестица точките са от 95 до 100.

111-06-81  Деян Фунтаров,Илиян Ничев, Деница Николова,Кристиян Грънчаров и Валентин Кокалов copyВъпреки че темата бе трудна, нито един от самоковските зрелостници не напусна залата. Първи с изпита приключи Илиян Ничев, който, силно притеснен, сподели: „Някои от въпросите на теста бяха подвеждащи, на други отговорих веднага. Писах два часа и сравнително бързо приключих. Допада ми да пиша есета. Без да се замислям, започнах да пиша и стигнах докъдето можах.”

111-06-81  Мартин, Симона и Рая Стоянови и Иван Иванов- Никола Вапцаров copyБлизначките Симона и Рая Стоянови – близначки от Бели Искър, споделиха, че цяла нощ не са спали от притеснение, а мечтата им е да учат в УННС. Мартин Бухов призна: „Целият треперя от страх. Темата беше тежка.” Иван Иванов пък спал като къпан и отишъл на изпита, без да се притеснява.

111-06-81  Ралица Попова, Мария Ангелова, Георги Стоянов,Десислава Димитрова и Валентин Кокалов copyНационалният състезател по ски скок Деян Фунтаров от СУ ”Н. Велчев” разказа: ”Не ми стигна времето да напиша есето. Мисля да кандидатствам в НСА без активен спорт. От 13 г. тренирам професионално. Имам 8-о място на ФИС Международно състезание, на което се представих доста добре – 124 м скок. Отказах се от спорта преди три месеца, защото разбрах, че никаква финансова подкрепа отникъде не идва, нито федерация, нито община Самоков. По този начин се чувствам обиден. Поради липса на подкрепа България изгуби доста качествени спортисти, и то завинаги. Така се случи и с мен. Баща ми Красимир Фунтаров е бивш състезател по ски алпийски дисциплини, винаги е бил до мен и затова му благодаря. Надявам се един ден, като завърша НСА, да се реализирам в Австрия.”

Spread the love