За социологическото торене на костинбродската нива

Filed under: България |

На изборите преди година ГЕРБ загубиха около 5 процента от скандала, което е равно на малка парламентарна група

112-17-01-Dogan-Az-sum-vlasta1Дали ще има нов Костинброд, не знам. Може да има нов Полски Тръмбеш. Или ново двайсет… очаквам нещо да има. Щом определени социолози обработват обществената политическа нива с правилните препарати и дозировки, няма как да не покълне някой ГМО резултат.

Ще ви кажа защо. За да се случи костинбродската афера, почвата трябваше да бъде подготвена. Ако някой си мисли, че Мая Манолова е получила в петък сигнал от лоялни граждани и като лоялна гражданка е сигнализирала прокуратурата, значи е готов да обменя валута в Столипиново.

Подготовката за бъдещия резултат на 12 май 2013 г. започна доста по-рано и за това подробно писа Едвин Сугарев. Конкретно група социолози и по-точно цели социологически агенции трябваше непрекъснато да подготвят общественото мнение, че разликите между БСП и ГЕРБ са минимални, в рамките на грешката именно защото предварително се знаеше, че нещо ще се случи и резултатите преди изборите ще се ПРЕВЪРНАТ в такива след вота. И когато се случи и ГЕРБ загуби обективно около 4 на сто от гласовете, изведнъж се оказа, че „социолозите” били много близо до истината. А истината е, че въпреки грандиозната костинбродска манипулация ГЕРБ спечели с близо 4 процента пред БСП, след като най-последните изследвания на НЦИОМ им даваха преднина от около 9 на сто. Голяма преднина за ГЕРБ седмица до 10 дни преди вота даваше и Мира Радева от МБМД. След изборите уволниха по най-безобразен начин Лидия Йорданова от НЦИОМ, а Мира така я охулиха, че тя потъна и почти се отказа от политически изследвания.

За да разберете най-ясно, като на картинка, за какво става дума, влезте в страницата на Уикипедия „Парламентарни избори 2013”. Знаят я всички социолози и политически анализатори. Там лъсва целият процес на манипулацията.

Вземете само последния предизборен месец. Ярко се открояват 2 групи социологически агенции. В първата попадат директно партийни агенции като АФИС, платената от ТВ 7 „Сова Харис”, видимо пристрастната „Медиана”, ББСС ГАЛЪП, които заливат с данни, че БСП и ГЕРБ са в равни позиции или от кумова срама дават около процент преднина за ГЕРБ.

Във втората група са НЦИОМ, „Алфа Рисърч” и МБМД, които упорито дават ясна преднина за ГЕРБ от 5-6 до 8-9 процента, без никой да подозира за грандиозната кална манипулация, която се подготвя на много нива и от много инстанции.

В последните изследвания преди вота на 13 май НЦИОМ дава 9 процента преднина за ГЕРБ, МБМД – 8.8 на сто и „Алфа рисърч” – 5.2 процента. Обратното – за „Медиана”, „Афис”, ГАЛЪП и „Сова” разликата е едва в десети от процента.

И въпреки костинбродската гавра с правото ни на свободен избор последвалите я истерични пресконференции и мълниеносните действия на прокуратурата, ГЕРБ печели с 3.93 разлика…

Преди всички избори обикновено напомняме на социолозите какво ще кажат, след като излязат реалните резултати. Ами нищо не казват. И ние нищо не казваме. Отиват и си получават държавните поръчки за проучвания и така карат до следващите избори, когато се оказва, че „Ние пак сме тук…” както пишеше до главата на „Дума” над Радичковото пиле… и пак сте си същите… отговарят обичайно противниците на социалистите.

Сега сценарият се повтаря. Една група агенции продължават да дават равни резултати и дори преднина за БСП, а друга група упорито продължава да твърди, че ГЕРБ води с около 3-4 процента пред БСП.

Първата цел на поръчковите социолози естествено е да помпат позавяхналото самочувствие на твърдия електорат и да гледат близката периферия, ако може, да не се разхвърчи. Втората – ако се появи някой нов Костинброд и смъкне вота за ГЕРБ, да се каже ”Ама това на практика не оказа влияние, то резултатите от месеци си бяха такива”.

Такива – другия път.

Операция „Костинброд” през май 2013-а драматично смъкна избирателната активност – по всички социологически данни, които няма как да се скрият – с около 500-550 хил. гласа. Предимно от дясната периферия и най-вече симпатизанти на ГЕРБ. Мнозина се питаха изумени „Какво става”? Други – „За малко да им повярвам”…

Една част от хората просто не отидоха до урните, защото казваха „Тези избори ще бъдат анулирани”, ще има нови, няма как иначе…” Други спонтанно се събираха на протест срещу ГЕРБ. В тази ненормална среда, която май бързо забравихме (човешката памет е къса), на практика волята на суверена беше подменена.

Социоложката Мира Радева признава: „В резултат на Костинбродската операция ГЕРБ реално загуби най-малко 5-6 процента. А прибавени към получените 4 на сто разлика, това вече прави внушителните 10 процента”.

Това е една малка прламентарна група допълнително.  Тогава и парламентът, и политиката щяха да бъдат други.

И ръководството на БСП може би щеше да бъде друго. И златният пръст на Сидеров щеше да бъде един от многото обикновени анатомични органи.

А социолозите се отърваха с оправданието „Ми не познахме с 2-3 процента, в рамките на грешката е.”

Сега при същата група социолози се наблюдава същото поведение – изравняване на резултатите, дори лек превес за БСП. Значи – да очакваме ли Костинброд 2?

Всъщност той е в ход. Само че вече по-мащабно, всеобхватно и „интегрирано”, без конкретни резки и показни движения (не е късно).

Операцията този път разчита на методичното насаждане на страха и на масовия контрол. Vevesti.bg вече сигнализира за взривоопасната комбинация между внушението, че вотът може да бъде контролиран и разпознат (Абе, нали знаете, там има едни номерца, те ги късат и си ги прибират. Това е достатъчно за баба Пена или леля Елена) и масовата, тотална регистрация на наблюдатели дори от партии, които не участват във вота. Наблюдатели с огромни права и никаква подготовка. Сега си представете как някой възрастен човек или неука леля отиват към урните с мисълта, че може да разберат за кого са гласували, а отвън трима-четирима наблюдатели и застъпници с баджове строго наблюдават кой кога влиза и кой след кого гласува. А застъпниците се застъпват… После прибавете сигналите в социалните мрежи как в държавни предприятия заплашват с уволнение, ако не гласуваш правилно…

Да отбележим – старото, опитно и професионално БСЧИГП с хиляди наблюдатели вече го няма, но над 9000 са наблюдателите на младежкото ДПС…

А да сте забелязали, че нито ЦИК, нито партиите на статуквото си мръднаха пръста да призоват към по-висока избирателна активност?

Между другото жандармерията върна ли се от малките населени места, където беше командирована да се бори с престъпността?

Дали шпицкоманди и групи ултраси няма да се появят с плакати и мегафони около изборните секции и да призовават да се гласува ПРОТИВ (примерно ГЕРБ), защото това по закон не е агитация и е разрешено?

И ако има оплаквания за сериозни нарушения, кой ще ги разрешава? ЦИК с „неправителствения” председател, издигнат от едно читалище, една пациентска организация и 3-4 полулегални дружества чрез една фондация на Борислав Цеков и мощно подкрепени от Мая Манолова?

Масово се пръскат пари за рекламна кампания и кой ще ги контролира и одитира? Сметната палата с председател сътрудничка на Сергей Станишев, която вече почна с чистките?

Прокуратурата преди година първо обяви, че има отпечатани и готови за експедиция бюлетини, след това започна да ги брои. Накрая се оказа, че виновни няма. Сега привика показно Румен Петков и се оказа, че проблем няма. И някакъв прокурор започна разследване срещу президента, на което и юристите първокурсници знаят, че няма право.

Карай да върви, въпросът е да се всява страх и в обществото да се приказва… А по принцип най-интересни са страшните приказки…

Така че „Костинброд 2” вече е в пълен ход. Социологическата група за натиск и внушения почти си свърши работата. Наблюдавайте резултатите от екзитполовете в неделя, ще бъде интересно.

А земеделският привкус в заглавието си е напълно оправдан. Станишев се беше заканил, че ще изрови земята БСП да спечели тези избори. Останалото е въпрос на торене, предсеитбена подготовка и засяване.

Както винаги, на изхода на производствения процес е Доган.

 

Евгени Петров

 

Снимки:

 

Мая Манолова

Сергей Станишев

Ахмед Доган

Де факто костинбродската афера даде властта в ръцете на БСП, ДПС с гласа на Сидеров.

 

 

Spread the love