Районната избирателна комисия в Благоевград залята от сигнали за нарушения: Шефка на СИК в Михнево не идва на работа сутринта, вечерта родила бебе, ОбС шефката на Разлог Мария Копанарова обвинена в незаконна агитация

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Хората на Бойко Борисов сигнализират, че в гоцеделчевската дискотека „Бандера роса” е продаван алкохол със стикери на БСП, в Банско партията на Бареков е уличена в нерегламентирана агитационна кампания, нарушения има и в с. Блатска, Якоруда, Благоевград 

Десетки жалби до Районната избирателна комисия в Благоевград белязаха вчерашния изборен ден в Пиринско. Жалбите са постъпи от различни политически формации в областа, поясни за „Вяра” председателят на РИК Елиана Спасова. Тя допълни, че сред най-фрапантните е тази срещу председателката на Общинския съвет в Разлог д-р Мария Копанарова, общинския съветник от ГЕРБ Петър Попов и бизнесмена Александър Тумбев – Язовеца. Жалбата е от областния лидер на БСП Юлиян Гошев. Според него Копанарова и Попов в нарушение на чл. 182, ал. 4  от ИК са провеждали  агитация сред жителите на града в полза на ГЕРБ и АБВ. В Долно Драглище пък директорката на Дома за стари хора Лиляна Алтънина, която е председател на СИК 23, и кметицата на селото са заплашвали служителите в дома и кметството, че ще бъдат уволнени, ако в секцията има различен вот от този за ГЕРБ.

114-07-01  Eliana-SpasovaНяколко жалби са подадени до РИК и от централата на ГЕРБ – Благоевград. Според първия сигнал вечерта в деня за размисъл в Гоце Делчев, в дискотека „БАНДЕРА РОСА”, се сервират бутилки с алкохол, на които има поставен агитационен стикер на БСП, като в заведението има и  разпръснати флаери в нарушение разпоредбите на чл. 182, ал. 4 от ИК. 114-07-01  mariq_kopanarovaВ деня на изборите пък в село Блатска, община Хаджидимово, има разпространени агитационни материали на ДПС и АБВ в района на избирателна секция № 015200004, което е нарушение на разпоредбите на чл. 184, ал. 1 от Изборния кодекс.
В Благоевград пред изборните секции в 3-то ОУ „Димитър Талев” на бул. „Св. св. Кирил и Методий” има залепени агитационни материали на АБВ и КП „КОД – Антония Първанова, Илияна Раева – ОБ, НДСВ, СДП” непосредствено пред сградата, което е нарушение на  разпоредбите на чл. 184, ал. 1 от ИК.
114-07-01  Юлиян ГошевПредизборният щаб на ГЕРБ в Якоруда сигнализира РИК-Благоевград, че жители на общината са се обаждали в щаба на ГЕРБ за готвени различни манипулации за подмяна на вота. Местните гербери са поискали да бъде извършена проверка и да се засили вниманието на органите на МВР за съмнителни лица около секционните избирателни комисии, с оглед ненарушаване разпоредбите на НК и ИК.

Три жалби за предизборни нарушения в Банско са подети и от местната централа на ГЕРБ. В деня на размисъл са били разпространени агитационни флаери на ПП „България без цензура”. До СИК № 9 в Банско има залепен предизборен плакат на ПП „България без цензура“ на по-малко от 50 м, което е нарушение с чл.182, ал.1 от Изборния кодекс. Партията на Бареков е разпространила и агитационни материали на улиците „Радон Тодев”, „Тодор Каблешков”, „България” и „Отец Паисий”.

Пак при секция № 9 в града, с адрес читалище „Никола Вапцаров”, на площад „Никола Вапцаров” е налице нарушение на чл. 184, ал. 1 от ИК, като разположените агитационни материали са на БСП.

Сигнал за контролиран вот е постъпил и от ромската махала на Петрич. Там е засечено лице, което водело избиратели до урните в СОУ „Антон Попов“, за да гласуват в полза на определена партия. „Въпросната жалба е препратена за разследване в РПУ и районната прокуратура.

Председателката на СИК в петричкото село Михнево пък не се появила вчера сутринта на работа, тъй като предната вечер родила бебенце.

 

Снимки 

 

1 Елияна Спасова,

2 Мария Копанарова,

3 Юлиян Гошев

 

Spread the love