1000 души – привърженици на ексбаретите, вдигнаха лозунги в тяхна защита на площад „Свобода”

Filed under: Искам думата,Последни |

Румен Петков хвърли на произвола кмета съпартиец П. Дангов, Пл. Галев и А. Христов превзеха Дупница

Годината 2006-а

Точно преди 8 години – в началото на лятото на 2006 г., Дупница като че ли загуби битката с Братя Галеви. Министър Румен Петков дойде в града, констатира, че конфликтът е междуличностен и той няма работа тук. Полицията се отчете, че престъпност няма и в Дупница е спокойно. А дупничани поставиха началото на нова традиция чрез поздрав: „Спокоен”

114-10-01-GaleviНад 1000 дупничани се събраха да подкрепят ексбаретите Пламен Галев и Ангел Христов на площад „Свобода” в града по време на извънредната общинска сесия „Има ли мафия?” с обещаното присъствие на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Сесията пропадна, министърът не пожела да изслуша съветниците, като заяви: „Сбъркали сте жанра”, той поздрави ръководството и служителите на РПУ-Дупница за отлична работа. Десните съветници начело с Панчо го изпратиха с ръкопляскания и поздрави, червеният Първан Дангов – с обвинения. 114-10-01-PetkovВчера Дупница осъмна с над 80 лозунга срещу кмета Дангов, екскмета Пламен Соколов и ексзам.-кмета Валентин Караилиев от рода „Господа управляващи, вече сте бивши, търсете си друг електорат”, „Не искаме да живеем в село Соколов-Дангово”… с антиафиши с лика на Соколов бе облепен целят град. На тях пишеше: Диплом за актьорско майсторство, „Цирков университет на Пламен Соколов и издържани дисциплини: взривяване на пиратки отличен /6/, скачане върху автомобили мн. добър /5/, умения за гипсиране на ръката си- среден /3/, чупене на ключалки- добър /4/, стреляне с пиратка среден /3/, чупене на бащино имущество /6/, хвърляне на павета /6/”. Над 200 дупничани на протеста бе довел само строителният бос Евгени Янев.

114-10-01-detsaМинистър Петков влезе в 8 ч. в РПУ-Дупница. На излизане му бяха връчени 680 декларации от дупнишки организации, движения и партийни централи, предприятия в подкрепа на ексбаретите. Най-тежка беше папката с подписите, в нея лежаха 4700 имена в подкрепа на двамата мощни бизнесмени. Румен Петков едва успя да си пробие път към парламентарната зала. От микрофена той обяви: За мен остава притеснението, че на това извънредно заседание ще зададем повече въпроси, отколкото отговори. По силата на нормативната уредба гражданите, които желаят да присъстват, трябва да влязат, но не могат. Двама полицаи стояха на входа и обясняваха, че е невъзможно да присъстват, тъй като става въпрос за стотици хора, които не могат да се съберат в залата. Остава у мен притеснението, че не става дума за работно заседание на Общинския съвет. Трябва да си дадем достатъчно ясен отговор откъде възниква конфликтът в Дупница. Дали е институционален, или междуличностен, опита се да теоретизира министърът.

114-10-01-Galevi-invalidiВ същия момент Панчо Панайотов протестира срещу полицаите: В залата има свободни места, пуснете още хора. Как е възможно да има полиция? – попита той. Р. Петков обясни: Ако нямаше полиция, д-р Панайотов, после щяхте да питате защо нямаше полиция, смачкаха хората, и продължи, като се обърна към съветниците: В момента сме на пресконференция, а не на сесия. Няма да ви преча, ще ви оставя да работите на сесията, отивам си. Но трябва да ви отговоря на въпроса кое е докарало всички тези хора отвън, стотици, тук пред тази зала. На всички въпроси, свързани с работата на МВР, ще отговори шефът на РПУ Ивайло Дамянов. За мен е важно да ви кажа: Добрата съвместна работа между администрацията, местните органи на самоуправление и РПУ се изразява в това да обслужва интересите на гражданите, да гарантира спокойствието и сигурността на общината. Всички ще направим грешка, ако един от въпросите се генерализира, а не оценим обстановката като цяло. Добре разбирам, че в Дупница за последните 8 месеца откраднати автомобили няма, наркотиците са сведени до минимум, 30 са наркозависимите и ако изтъкна това и още ред други неща, ще бъде тълкувано по различен начин. Когато един Общински съвет тръгва към дискусия, подходът трябва да бъде много по-комплексен. На Общинския съвет трябва да се представи цялата информация за работата на МВР и кмета. Тук няма цветове и партии. Този синхрон го иска обществото. Не може да има територии, помещения, сгради, които да не подлежат на съответните действия на МВР, не може да има защитени зони срещу закона, недопустимо е органите на МВР да бъдат използвани целево срещу когото и да е, срещу лица или икономически субекти. Работата на МВР не може да има спорадичен характер, работата на министерството не може да произтича само от един възникнал инцидент. И това трябва да е съвсем ясно за всички. Осигуряването на спокойствието и сигурността далеч не са само задача на МВР. Обръщам се към общинските съветници: не правете вътрешното министерство страна в конфликта. Искайте МВР да си върши работата, искайте МВР да даде спокойствие и сигурност.

„Браво, браво”, извика д-р Панчо Панайотов. Десните станаха на крака и ръкопляскаха дълго. Министърът продължи: За съжаление съм прекалено искрен.

„Това ни стига”, извикаха от залата.

МВР не е и не може да бъде страна в конфликта, продължи министърът. Казах на служителите на РПУ, че оценявам извършеното от тях и че не може да има защитени територии пред закона. С гръмогласен смях министърът посрещна въпрос на журналисти: „Вярно ли е, че акцията в Дупница цели спасяването на рейтинга на МВР?”

Министърът се смя дълго и благодари много. Той обясни, че жалби в министерството срещу Пламен Галев няма. Междувременно го дърпаха обикновени граждани, разплакани дами с жалби: Гонят ме от вкъщи с полиция, къде да ходя? Преградиха ми парцела. Министърът спокойно утеши с любезни отговори всички. Той не остана на сесията и си тръгна. Инициаторите – кметът П. Дангов , Пл. Соколов и В. Караилиев, бяха съсипани.

Ивайло Дамянов изчете рутинния си отчет. Срещу по- специалните въпроси, на които се опита да даде отговор, шефът на Окръжна прокуратура-Кюстендил Камен Пешев го стресна с възражението: Ще образувам дело за всяка дума на всеки от присъстващите, секретна информация тук не може да се изнася.

Навън министърът обясняваше, че е доволен от работата на РПУ и че въпроса с рокадите няма да го решава в кметството. На въпроса престъпници ли са Пламен Галев и Ангел Христов, той каза: В момента, в който МВР определи кой е престъпник, България трябва да бъде изхвърлена от картата на Балканския полуостров, а не само от Европейския съюз.

На въпрос има ли мафия в Дупница, министърът отговори: В Дупница има дискусия, а тези, които са я предизвикали, трябва да си определят ясно интересите. В момента ние не бяхме на сесия, това е всичко друго, но не и сесия. Аз имам свое мнение за конфликта в Дупница, но то не е важно.

Последваха две пресконференции. Кметът Първан Дангов, силно депресиран, заяви: Над 2000 човека има отвън, дошли да кажат на министъра, че кметът е мафиот. Обявил ли е някой свободен ден в Дупница, че защо тези хора не са на работа, кой ги е организирал? На митинг на Волен Сидеров идват по-малко хора, отколкото са сега отвън. Ще ви кажа, те са заплашени, че ако не дойдат, ще бъдат уволнени. Искам да обявя, че Пламен Галев и Ангел Христов отвън стоят облечени в костюми и никак не ми харесват в това облекло. По-добре да си сложат тениските и ланците. Не ми харесват лозунгите: „Дангов, ти си позор за БСП”, „Дангов, всички сме те виждали с мафията, вън от общината”, „Соколов, върви да освобождаваш друг град, нас ни остави на мира”. Ще бъда последният човек, който ще толерирам подобни акции. Галев и Христов са обикаляли по селата, за да разправят, че кметът е мафиот и боклук. Вчера ме срещнаха хора, които сега държат плакатите срещу мен, и ми викат: „Нема начин, кмете, ще ходиме”. Един от тях е Димитър Доганджиев, който ми се оплака, че е трябвало да плати рекет на двамата бизнесмени от 50 000 лв., за да се яви на търг за общински обект. Другият е колегата му Евгени Костадинов, който по същия начин е третиран. Не ми харесва отношението на министъра и изявлението му „Сбъркали сте жанра” и това, че смята конфликта за регионален и политически. На Румен Петков ще кажа, че не става въпрос за сблъсък на политически сили, аз съм по-загрижен за съдбата на Дупница и мира и спокойствието от него. Учудвам се на толкова много хора и плакати. Аз не мога да накарам един човек, който да ми вдигне плаката „Дангов е велик”. Когато съм го искал, хората са ми казвали: „Не се занимавай с глупости”.

Втората пресконференция дадоха десните съветници заедно с Пламен Галев, който се обърна към журналистите с думите: „Съдете сами кого хората обичат и от кого се страхуват”. На кметското мълчаливо бдение дойдоха само Соколов и Караилиев, общо трима души. Аз не казвам, че целият град трябва да ни обича, но ако беше почивен ден, тогава нямаше да има място, където да се стъпи по главните улици и площада. Не искам да сменяме никой във властта. Дори заявихме готовност сдружението бизнесмени да работим заедно. Уплашиха се от нас. Не им пука за спокойствието, а за личното им благополучие. Конфликтът е изкуствено създаден, той е един сапунен балон. Развяват компромати срещу нас чрез стари дела и се опитват да нападат други членове чрез възбуждане на нови дела. За да запазят позициите си в общината. Що се отнася до дамата от ЮАР, искам да ви кажа, че тя е първата приятелка на новата съпруга на кмета Светлана Николова и я хвърлят във войната срещу мен. Тя е измамница и това може да се провери. Международния скандал за мафията в Дупница го развихря една жена, ужилила с пари десетки бизнесмени. Пламен Галев заяви, че Соколов е дупнишкият Фидел Кастро – човекът с най-много атентати в живота си, общо 9 покушения, и въпреки това е жив и здрав до ден днешен. Той извади дебела папка със статии от вестници за инцидентите на Пламен Соколов, които датират от 1996 г. Интересното е, че както първите атентати и бомби, които гърмят в двора му и около него, стават в един и същи час – 3.55 ч. сутринта, сюжетът е почти един и същи – става бащата да нагледа болната майка, кучетата спят, а в двора има бомба.

Думата взе и председателят на сдружението на 50-те за възраждането на Дупница Атанас Янев. Той разкри, че в неговото предприятие работят 400 души и нито един от тях не е на площада. „Може да направите проверка, заповядайте, елате ни на гости”, каза Янев и изрази цялата добронамереност на сдружението в готовността да помага винаги на общината. Той каза: И вчера бяхме помолени от общината да докараме храни за дома за сираци. Ние веднага го направихме. Матей Попниколов – общински съветник, веднага взе думата: Не се страхувам да заявя, че мафиотите в този град са трима, а именно – кметът Дангов, екскметът Пламен Соколов и Валентин Караилиев. И предостави папки с документи на повече от 50 журналисти, дошли да отразят конфликта, уличаващ тримата в престъпления и манипулации.

На митинга пред журналистите думата от името на над 60 доктори взе д-р Румен Бачев. Той припомни как Пламен Соколов се опитал да сложи ръка на всички общински дружества и как го поканил за акционер в собствено дружество, чрез което се е канил да закупи ДКЦ-1 и лекарите да му плащат наем.

След идването на министър Петков дупничани поставиха началото на нова традиция чрез поздрав. На обичайния въпрос „Как си?” отговорът е: „Спокоен”. Тази думичка „спокоен” се превърна в парола, по която ще се разпознават дупничани.

 

Снимки:

1 По време на сесията и срещата с министъра Пламен Галев и Ангел Христов се появиха на площада в Дупница, облечени в стилни костюми.

2 Министър Петков не пожела да изслуша съветниците и обяви: „Сбъркали сте жанра”.

3 Дупница осъмна с над 80 лозунга срещу кмета Дангов и в подкрепа на Братя Галеви.

4 От организацията на хората с увреждания подкрепиха „братята”.

Spread the love