76 самоковки взеха тапия за болногледачки, Йорданка Златанова: Разведена съм и разчитах дъщерите да ме хранят, сега се чувствам пълноценна

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

30 от курсистите започват работа в болницата от юни, обучението води главната медицинска сестра Ангелина Гаврилова

 

115-06-81   IMG_1915 copy76 удостоверения на завършилите успешно курса за професионално обучение по професия болногледач, специалност „Здравни грижи” по проект „Шанс за работа“ бяха връчени в самоковската болница. Показалите най-добър успех 30 души започват работа като болногледачи за 3 месеца, а останалите при първа възможност. Курсът беше организиран под ръководството на д-р Красимира Ковачка по проект „Шанс за работа”. Координатор на проекта беше „МБАЛ-Самоков” ЕООД. 115-06-81   IMG_1916 copyПреподаватели бяха главната медицинска сестра Ангелина Гаврилова и старши медицинските сестри Виолета Лазарова, Катя Маркова, Петранка Джоргова и Радостина Дюлгерова.

 

В курса се обучаваха 76 безработни от Самоков и околните села. Проведен беше тест за оценка на усвоените знания и умения. Успешно завършилите курса получиха удостоверения от Колежа за работническо обучение към КНСБ.

115-06-81  курссисти 76Управителката на лечебното заведение  д-р Красимира Ковачка приветства завършилите курса с думите: „Главната сестра Ангелина Гаврилова заедно със ст. сестри вече придобиха опит и се занимаваха активно с обучението. Искам да изразя пред всички вас огромната благодарност към тях, защото в рамките на изпълнението на служебните им задължения те бяха допълнително натоварени да провеждат обучението ви. С удостоверенията за болногледачи и ще можете да се реализирате и извън лечебното заведение, бихте могли да кандидатствате за работа, можете да бъдете в помощ на общопрактикуващи лекари и др.”. Проектът се финансира от държавния бюджет в частта обучение и стажуване. Осигурява се допълнително финансиране за работно облекло, безопасни условия на труд, средства, необходими за самото работно място и други доплащания. По време на стажуването безработните са получавали по 8 лв. на ден. Целта е да се осигури препитание на безработни на възраст над 50 г., с не по-ниско от основно образование. Заплащането на тези, които ще сключат договор, ще бъде 340 лв.

58-годишната курсистка Йорданка Златанова сподели, че е изключително радостна, че е завършила успешно курса и че ще започне работа: „Радвам се, че започвам работа. Така ще се чувствам пълноценна. Бях безработна от 2001 г. Разведена съм Имам две дъщери, които ме хранеха до днес. В Самоков трудно може да се намери работа.За мен срамна работа няма. Аз работя не каквото искам, а каквото има”.

Валентина Георгиева – на 50 г., също изрази радостта си: „От пет години съм без работа. Търсила съм през цялото време. В село трудно се намира. Много тежко се справям. Цяло лято ходя да бера гъби и така живея, поне за един хляб да имам”.

 

 

Spread the love