Областният шеф на КНСБ-Благоевград Емануил Манолов разкри на пресконференция: Над 100 души от „Пиринска мура” в Банско заплашени да останат на улицата, режат по 100 лв. от заплатите на 25-има работници

Filed under: Благоевград |

Мотив за съкращенията са загубите на предприятието по време на февруарските протести

117-03-01105 от общо 270, работещи в завод „Пиринска мура” в Банско, ще бъдат съкратени до няколко дни. Това обявиха на пресконференция в Благоевград вчера синдикалисти от КНСБ, начело с председателя на областната структура Емануил Манолов. По думите на Манолов  като мотив за решението са посочени загубите, които „Пиринска мура“ е претърпяла по време на протеста на работниците през февруари и уроненият престиж на предприятието пред клиентите. Освен масовите съкращения в предприятието има и орязване на работните заплати без правно основание според синдиката. Между 20 и 25 работници са с отрязани заплати от 100 до 120 лв., без да е посочено правното основание и без да е спазена каквато и да е правна процедура, това заяви Петър Абрашев, председател на Федерацията на синдикалните организации в горското стопанство и дървообработвателната промишленост към КНСБ. От областната структура на КНСБ заявиха, че ще окажат подкрепа на служителите на завода, за случващото се там вече е сезирана Инспекцията по труда.

„Инспекцията по труда е органът, който трябва да напише предписание. Работниците и служителите имат право да напишат своето становище, че не са съгласни с подобни доводи, до териториалното поделение на Агенцията по заетостта и до Областна инспекция по труда. Това вече е направено“, уточни Емануил Манолов.

За случващото се в „Пиринска мура“ вече са уведомени областният управител, Областната инспекция по труда в Благоевград и Регионалната служба по заетостта в областния център.

 

 

 

Spread the love