Осъдена на смърт суданка роди в затвора окована

Filed under: Свят |

Жената, която е приела християнството, ще бъде екзекутирана щом спре да кърми дъщеря си

119-20-01-sudanСветът настръхна срещу Судан, където млада жена, осъдена на смърт за изоставяне на религията, е родила момиченце в затвора близо до столицата Хартум. Мериам Яхия Ибрахим Ишаг се омъжила за християнин и бе осъдена на смърт чрез обесване по-рано този месец, след като отказа да се отрече от християнството. Мериам роди дъщеря си Мая в затвора, а британското издание „Дейли Мейл“ шокира целия свят с разкритието, че суданката била с окови на краката, докато раждала. Бащата на момиченцето Даниел Уани трябвало да се обърне към адвокат, за да му бъде позволено най-накрая да види дъщеричката си пет дни след раждането.

За съжаление Мериам няма да види как красивата й дъщеричка расте, тъй като ще бъде обесена до две години, веднага щом престане да кърми малката Мая. Още преди раждането Мериам обяви, че по-скоро би умряла, отколкото да се откаже от вярата си.

Госпожа Ибрахим бе осъдена и за прелюбодейство с мотива, че бракът й с християнин от Южен Судан се обявява за нищожен съгласно ислямския закон, който казва, че мюсюлманки не могат да се омъжват за мъже от друга вяра. За това си деяние тя е осъдена на 100 удара с камшик, а тази присъда ще бъде изпълнена, когато се възстанови след раждането.

По-голямата част от населението на Судан е мюсюлманско и страната се управлява според мюсюлманския закон. Бащата на госпожа Ибрахим е мюсюлманин. Мериам е отгледана като православна християнка, религията на майка й, тъй като баща й не е бил до нея по време на детството й. Според Амнести Интернешънъл тя е била арестувана по обвинение в прелюбодейство през август 2013 г., а шериатският съд добави и обвинение във вероотстъпничество през февруари 2014 г, когато тя заявила, че е християнка, а не мюсюлманка.

Пред „Дейли Мейл“ Даниел Уани разказва: „Жена ми е много, много силна. По-силна е от мен. Когато я осъдиха на смърт, аз избухнах в сълзи, но тя остана силна. Когато прочетоха присъдата й, тя дори не трепна. Беше невероятна гледка, защото тя е тази, която е осъдена на смърт“.

 

Снимка:

Даниел Уани и Мериам Яхия Ибрахим Ишаг

 

Spread the love