Плевнелиев: В президентството няма да се правят коалиции

Filed under: България |

Очаквам бързи и публични резултати по отношение на всички констатирани случаи на злоупотреба с избирателните права на гражданите, заяви държавният глава

119-18-01-rosen-plevnelievСъдбата на правителството се решава от Народното събрание и политическите партии в него, не от президента. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който даде брифинг по повод приключилите избори за членове на Европейския парламент от България. В президентството няма да се правят коалиции в какъвто и да е формат, заяви той. Не очаквайте от мен посредничество и политическо брокерство, каза Плевнелиев и добави, че за него е важно в страната да има стабилност и работещи институции. Той припомни, че повече от година сме свидетели на нестабилност, на комбинации от кризи и ниско доверие на гражданите към институциите.

Апелирам към управляващите да си направят анализите какво им казаха избирателите в неделя – деня на изборите за ЕП. Днес изцяло от управляващите зависи дали България ще продължи да генерира кризи, или ще се намери националноотговорно решение за повече стабилност. На изборите гражданите препотвърдиха категорично своя европейски цивилизационен избор и ценностна система. Те доказаха за пореден път, че подкрепят европейския проект за демокрация, върховенство на закона и човешки свободи.

Ще продължа да нося своите своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в неговите справедливи искания, каза Плевнелиев. По думите на държавния глава най-важният резултат от тези избори е, че българският народ препотвърди по недвусмислен начин своята проевропейска ориентация.

„Всеки, който заложи на антиевропейското говорене, получи народната оценка. За пореден път българските граждани показаха, че националното разединение съществува само в представите на отделни политически лидери.

Българският народ е единен по отношение на геополитическата ориентация на държавата, както и по отношение на ценностната система, към която принадлежим и на която Европейският съюз е символ“, заяви Плевнелиев.

„Българският народ каза „не“ на евроскептицизма и на антиевропейската реторика. Българският народ и българският гласоподавател каза „да“ на европейската интеграция и даде допълнителна доза доверие на нашия общ европейски проект. България е една от много малкото държави членки, която няма да изпрати антиевропейци като депутати в европейския парламент“, каза още президентът.

По отношение на избирателната активност е ясно, че това е истинско предизвикателство пред българските политици – да успеем да мотивираме повече и повече български граждани да изразяват волята си, независимо от това за какво е вотът, смята Плевнелиев.

„Тезата, че европейските избори обикновено имат ниска избирателна активност и че гласуващите са по-малко и това е нормално, не ме удовлетворява. За съжаление, политическата обстановка в страната през последната година, както и качеството на дебата през последния месец се отразяват негативно върху избирателната активност“, добави т ой.

Според Плевнелиев на този фон още по-неразбираема е позицията на мнозинството в Народното събрание и факта, че вече пет месеца, те отказват да обсъдят предложението му за референдум по отношение на избирателната система

„Това е начинът да убедим българските граждани, че те са тези, които определят правилата. Това е начинът да стимулираме както младите, така и тези два милиона наши сънародници, които живеят извън страната да изразят отношението си към случващото се в родината, като участват в политическия процес“, смята президентът. Той коментира, че за първи път сме свидетели на толкова масово използване на преференциалното гласуване.

По думите му това е доказателство, че българските граждани искат избирателната система да бъде с все по-засилен мажоритарен елемент. „Този факт не трябва да бъде подминат или просто констатиран, а да стане основа на дългосрочна и трайна промяна на системата. Масовото използване на преференцията на изминалите избори е поредното ярко доказателство, че българският народ трябва да бъде попитан на референдум и да се произнесе дали да бъде засилен още повече мажоритарният елемент в бъдещи избори“, смята Плевнелиев.

Най-притеснително за мен е това, че купуването на гласове, корпоративното гласуване и другите форми на контрол, който се осъществява върху свободната воля на българските граждани, продължават да бъдат темите, които съпътстват всеки един избор, заяви още президентът. „Институциите са длъжни да покажат, че държавата може да се противопостави на тези грозни явления, които застрашават основите на демокрацията.

Очаквам бързи и публични резултати по отношение на всички констатирани случаи на злоупотреба с избирателните права на гражданите. Трябва да бъде намерена форма отговорността за подобни деяния да се носи и от политическите субекти, а не само от конкретните извършители.

 

Снимка:

Росен Плевнелиев

Spread the love