Кметът Владимир Георгиев надви инициативния комитет в съда, ще строи депо край Самоков

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

Решението на ВАС е окончателно: Кметството има право

121-08-81 -GeorgievКметът на Самоков Владимир Георгиев получи зелена светлина да строи депо за битови отпадъци. Това стана, след като Върховният административен съд се произнесе и обяви за неоснователна жалбата на инициативния комитет срещу направената оценка за въздействие върху околната среда на проекта за изграждане на регионален център за битови отпадъци. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Това означава, че депо в Самоков ще има.  

121-08-81 Бойко-ДамяновПредставителите на инициативния комитет Бойко Дамянов, Димитър Панев, Георги Хаджийски, Румяна Костадинова, Красимир Костадинов, Бойчо Стамболийски, Галина Карагеоргиева, Васил Парлапански, Любослав Нейчев, Бойко Хаджийски и др. 15 души не бяха доволни от екооценката на депото и поискаха референдум. Опасенията им са, че новото сметище се намира твърде близо както до самия град Самоков, така и до село Драгушиново и коритото на р. Искър, което при някаква авария в съоръжението може да доведе до сериозен екологичен проблем в цялата община. Според тях районът не отговаря на изискванията. Кметът Владимир Георгиев обаче е категоричен, че недоволните са прекалено малко, за да бъде организиран референдум. Има писмено становище от Министерството на околната среда и водите, според което няма опасност от екокатастрофа. Няма опасност и от замърсяване на река Искър. Единствената опасност е, че поради забавяне на процедурите за изграждането на депото на общината ще бъдат наложени евросанкции, които ще вдигнат многократно такса смет на самоковските семейства.

Депото ще се изгражда по ОП „Околна среда 2007-2013” и ще обслужва 4 общини – Ихтиман, Костенец, Долна баня и Самоков. Размерът на предоставената безвъзмездна финансова помощ е 8 732 417 лв., от които 7 422 555 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 1 309 862 лв. от държавния бюджет. Около 698 593 лв., или 8% от общата стойност на проекта, са за сметка на четирите общини. Те се разпределят пропорционално, като близо 350 000 лв. от тях се поемат от община Самоков. Общинска администрация – Самоков вече е дала старт на процедурите за избор на изпълнител на проекта. Заради забавянето, което бе причинено от съдебните спорове, от община Самоков съобщиха, че срокът, в който трябва да бъде направена първата копка на обекта, все още е неясен, но това ще стане веднага след като бъдат избрани изпълнител на проекта и такъв за надзора.

 

Spread the love