Реформаторският блок: За една година това правителство успя да натрупа 10 млрд. лева дълг, КСНС да прави план за спасение

Filed under: България |

121-17-02-6513d5428c86За една година това правителство е успяло да натрупа 10 млрд. лева нови краткосрочни задължения. В това число влизат 3 млрд. лева нови дългове, които предстоят да бъдат взети, 3 млрд. лева дълг на НЕК, 1 млрд. лева дълг на БЕХ, бюджетен дефицит само до момента 0,8 млрд. лв., задлъжнялост и недостиг в общините 0,5 млрд. лв., недостиг в здравеопазването 0,5 млрд. лв. и средства, които ще бъдат похарчени за проекта „Южен поток“ – 1,2 млрд. лв. Това заяви едно от лицата на Реформаторския блок и бивш председател на СДС Мартин Димитров. Той подчерта, че не става дума за дълга на България.

Разчетите на обединението показват, че всеки един работещ в страната задължава със скоростта на една минимална работа заплата на месец. Всичко това по думите на бившия председател на СДС води държавата към фалит.

Икономистът Георги Ганев прогнозира, че ако нещо не се промени скоро, България ще изпадне в „гръцки сценарий в български вариант”. При този сценарий една четвърт от доходите ще изчезнат, а спестяванията ще се стопят, изядени от инфлацията или ще бъдат иззети по друг начин.

Ганев изрази очакванията си в най-близко време кредитният рейтинг на страната да бъде намален. Това по думите му ще доведе до драстично увеличаване на лихвите по всички кредити.

За да се излезе от тази ситуация, Реформаторите предлагат свикване на разширено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Според Найден Зеленогорски, който е бивш кмет на Плевен, на него трябва да бъдат поканени не само парламентарно представените партии, а и експерти плюс партиите, които са се представили добре на последните европейски избори. На това заседание трябва да бъде обсъден и приет план за спасение на България. Той трябва да започне да се изпълнява от едно бъдещо служебно правителство.

Реформаторите настояха отново за възможно най-бързо провеждане на парламентарни избори. Найден Зеленогорски коментира, че те могат да се проведат през октомври и призова управляващите да проявят национална отговорност. По думите му в момента левицата върви по пътя, по който десницата вървя повече от десетилетие.

Spread the love