Десетки обитатели на бл. 29 в кв. „Самоково” живеят в ужас и стрес от млад бездомник с психоотклонения, плашат се от втори Лясковец

Filed under: Самоков |

Прокуратурата отказва да поиска принудително лечение на 28-годишния Петър Бонев, нямало основания

122-01-04   Петър Бонев от Самоков на 24г copyМлад бездомник е взел страха на цял блок в самоковския квартал ”Самоково”. Петър Бонев е изгонен от баща си Ангел Бонев, който живее в същия блок 29. Младежът се препитава като просяк по улиците и спи във входа на блока или под стълбището. Много често разбива мазетата на блока и краде зимнината на хората, за да оцелее. Прави бели. Обитателите на блока не смеят да слязат в мазетата, защото се плашат от него. Те смятат, че той има психически отклонения и в определени моменти е опасен. Когато е гладен пък, става агресивен. Живеещите в блока са ужасени от действията на Петър Бонев, който тормози всички, а кражбите му остават ненаказани. Голяма част от тях дори обмислят да продадат имотите си, за да се отърват веднъж завинаги от положението, в което са изпаднали.

122-01-04   Вход В. 29 бл.кв. СамоковоСлед трагедията в Лясковец хората масово смятат, че това може да се повтори и в бл. 29 в кв. „Самоково”, затова търсят всевъзможни начини да се отърват от кошмара. Многократно са подавали жалби в РУП – Самоков и прокуратурата. Петър Бонев е предупреждаван официално от полицията, а от прокуратурата поясняват, че липсват предпоставки той да бъде настанен принудително в лечебно заведение за провеждане на задължително лечение. Така всичко се завърта в омагьосан кръг, младежът продължава да обитава тъмните ъгълчета на блока, а живеещите в него да се тресат от страх при всяка среща с бездомника. Ето какво разказаха пред репортер на в. ”Вяра” живеещите в блока:

„Ние, съкооператорите от блок № 29, вх.“ В“, искаме съдействие от всички институции, обръщаме се и към в. „Вяра” да разкажете за главоболията, които имаме с лицето Петър Ангелов Бонев. Той е 25-годишен мъж, живеещ в нашия вход на втория етаж. Ние смятаме, че Петър трябва да се лекува при психиатър или в психиатрична болница. Няма майка, живее с баща си, 53-годишния Ангел Бонев, който не може да се справи със ситуацията. Препитава се, като проси по улиците. Напоследък започна да извършва много необмислени действия: нарушава спокойствието на живеещите в блока, разбива врати на апартаменти, вика, псува, спи по стълбите на входа, звъни в късните часове, тропа по вратите, нощем се вози с асансьора, закача момичетата във входа, като си показва члена или среден пръст, реже кабелите на сателита, интернета. Обърнал е входа в тоалетна. Целият вход мирише. Полицията го предупреждава, но какво от това. Събирали сме подписки – без резултат.

Обръщаме се за помощ, искаме младежът да бъде освидетелстван от психиатър и да започне съответното лечение. Какво чакат институциите – да пребие някой и тогава да бъде освидетелстван?! Трябва да чакаме трагедията в Лясковец да се повтори ли? Ние имаме становище  – отказ от прокуратурата, която не ни решава проблема. Страхуваме се, че в блока ни тлее втори Лясковец, казват живеещите в блока. Те показват и постановление на Ваня Панева, районен прокурор в Самоков, която пише, че в РП-Самоков е постъпила молба, в която е изложено искане за настаняване на задължително лечение на Петър Ангелов Бонев.

В хода на възложената проверка на РУП-Самоков са били снети обяснения от Терзийски, Вуков, Драганов, Бошнякова, Клисарска и Ангел Бонев. Приложено е медицинско направление от д-р Перниклиев и медицинско удостоверение от Център за психично здраве – София област.

Прокурор Панева констатира, че 28 годишният Петър Бонев е безработен. От 2007 г . започнал да употребява алкохол, след което ставал агресивен, влизал в конфликт с живеещите в блока. Спял понякога във входа. На 20.11.2013 г. баща му Ангел Бонев го завел в диспансера в София. Там бил прегледан. Бонев останал в болницата, а баща му се прибрал в Самоков. Около 14.30 ч. негова позната се обадила по телефона и му съобщила, че Петър Бонев е пред жилището й в София. Ангел Бонев отишъл и го прибрал. На 26.11.2013 г. го завел при д-р Перниклиев на преглед. Психиатърьт му изписал лекарства. Видно от обясненията на Ангел Бонев, синът му започнал да приема лекарствата доброволно и в момента бил спокоен. Ангел Бонев го държал в дома си и следял лечението му. Заявил, че при влошаване на състоянието му ще сигнализира органите на РУП-Самоков. От приложеното медицинско направление от д-р Перниклиев е видно, че Петър Бонев не се води на диспансерен отчет в базата данни на психиатричния кабинет в Самоков. До момента не е посещавал кабинета като пациент. От медицинското удостоверение от ЦГО-София област е видно, че Бонев не се води на отчет в диспансера и не е лекуван през 2013 г.

Така прокурор Ваня Панева прави заключението, че материалите по преписката не дават основание да се прибегне към принудително настаняване и лечение на Петър Бонев. Затова и тя отказва да направи искане до РС-Самоков за настаняване на задължително лечение на Петър Ангелов Бонев от Самоков и прекратява преписката, образувана по жалбата ва живеещитее в бл. 29 на кв. „Самоково” в Самоков.

Снимките:
1 Петър Бонев
2 Вход В. 29 бл.кв. Самоково

 

 

 

 

Spread the love