Ексметът на Кочериново Костадин Катин: Лъжа е, че съм осъден на 4 г. затвор, обжалвам във ВАС, делото не е заради „Натура 2000”, а че съм иззел правомощията на шефа на Горското

Filed under: Благоевград,Кочериново |

122-01-90 KOSTADIN_KATIN„Твърденията, че съм получил 4 години ефективна присъда, която следва да излежа в затворническо общежитие, са абсолютна лъжа. Присъдата не е влязла в сила и ще бъде обжалвана във ВАС.” Това заяви за вестник „Вяра” бившият кмет на Кочериново Костадин Катин. Ще припомним, че едно от делата срещу екскмета бе за отсечени тополи по поречието на р. Рилска, а едно от обвиненията бе, че са засегнати местообитанията на редки видове птици, част от Националната екологична мрежа „Натура 2000”.

„Проблемът е, а това бе посочено и от съда, че тези тополови насаждения не са нанесени на скицата, няма ги в лесоустройствения план. Тогава откъде кметът може да знае, че тези насаждения са представлявали гора. Защото по ЗОС и Закона за опазване на селскостопанското имущество разрешение за сеч до 5 бр. тополи дава селският кмет, а над 5 – кметът на общината. Значи аз съм разрешил тези тополи да бъдат изрязани по ЗОС, чл. 32 ал. 3. И проблемът не е, че тополите не трябва да бъдат изсечени. Те трябва да бъдат изсечени, защото са на възраст, когато се чупят и са опасни. Те могат да убият човек – има си такава наредба на Изпълнителната агенция по горите такива тополи задължително да се премахват. Но аз не съм осъден, искам да е ясно на всички, че съм разрешил да бъдат отсечени тополите. Аз съм осъден, защото според прокуратурата това разрешение трябвало да го даде директорът на Горското, защото тополите били със статут на гора. Но те не са със статут на гора, те са със статут на общинска, а след продажбата и на частна собственост. Така че аз съм осъден, че съм иззел функциите на директора на Горското. Второ: преди 2-3 години законът вече е променен така, че дава право на общинския кмет да дава разрешение за сеч, независимо дали дърветата са горски фонд или не, достатъчно е да са върху частна или общинска собственост. Има такъв прерогатив в правото – дори и да си направил някаква грешка, докато тече делото при промяна в твоя полза вече не попадаш под ударите на закона.

И още нещо – тези тополи – общо около 40 дка – покрай р. Рилска от моста на Шарков чифлик към моста на Бараково, преди няколко месеца вече всички са изсечени. А пък мен ме обвиняваха в нарушение на екологията, натурата, водата да не се разлива, в нарушение на хабитати, местообитанията и т.н. Но аз смятам, че тези тополи сега са законно отсечени”, посочи още Катин.

 

Снимка:

Костадин Катин

 

Spread the love