Спешните екипи в Пиринско в шок, пращат ги на работа в София заради напусналите столични медици

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Шофьори на линейки: Взимаме си болнични, ние тук не можем да запомним всички адреси, камо ли в София…

124-06-01- IMG_0124 d-r V.AntovaСпешните екипи в Пиринско са в шок след заповедта на министъра на здравеопазването Таня Андреева, с която се иска командироването им в София. Медиците недоумяват как точно ще се справят с работата в столицата, при положение че не познават нито един от адресите. Заповедта на  министър Андреева пристигнала към 16 часа в сряда, но в нея не било упоменато кога точно екипите трябва да заминат за София, уточни директорката на ЦСМП в Благоевград д-р Величка Антова. Тя каза, че в документа било посочено единствено, че се иска окомплектоване и командироване на екипи, които да покриват адреси в столицата.

„От 10-те филиала на ЦСМП-Благоевград се иска осигуряване на по един екип с линейки, които включват лекар, медицинска сестра и санитар”, уточни д-р Антова. Въпреки че не пожела да коментира заповедта, тя изказа предположението си, че най-вероятно екипи за столицата ще бъдат комплектовани от Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог и Банско, тъй като по-малките общини в региона като Симитли, Кресна, Сатовча и Якоруда разполагат само с една линейка. „Поради тази причина няма как да изпратим екипи от тези градове в София”, категорична бе д-р Величка Антова. „Командироването на колегите ще бъде поне за една седмица, може да продължи и повече”, коментира още тя. „Очаквано най-голямо е притеснението на шофьорите на линейките, тъй като те не познават нито един адрес там. Въпреки навигацията в колите, хората трудно се оправят тук, та камо ли в столицата”, допълни Антова.

От снощи шофьорите от Благоевград са в стрес, чуват се закани да излязат в болнични, но да не заминат за София. „От години работя тук и пак ми е трудно, особено по време на нощните дежурства, понякога даже едва успявам да се ориентирам на адресите, на които екипът е повикан, какво остава за София? Ние, шофьорите в СПО, не сме таксиметрови шофьори, за да можем адекватно и своевременно да се оправяме на минутата. Двама мои колеги още вчера, като разбраха за заповедта, вдигнаха кръвното и на тях им бе нужна първа помощ, това е безобразно”, коментира шофьор на линейка в СПО в Благоевград. Припомняме, че искането на министър Андреева идва във връзка със скандала, възникнал след смъртта на фотографката Елизабет Димитрова на 26 май, когато медиците масово депозираха оставки. В свое изказване в национален ефир вчера новоназначеният директор на Спешната помощ в София д-р Александър Златанов каза, че от колегите му от страната е обещана помощ за сформиране на нови екипи.

Снимка:  Д-р Величка Антова

 

Spread the love