Благоевградските седмокласници Савина Цветкова и Ангел Димитровски единствени в Пиринско с пълно 6.00 по математика на малките матури, 479 души с двойки

Filed under: Благоевград |

Математическата гимназия в Благоевград №1 по успех на националното външно оценяване, голямата изненада е третото място на учениците от с. Плетена 

125-01-05  savina cvetkova1Двама седмокласници от ПМГ „Акад. С. П. Корольов” в Благоевград завоюваха пълни шестици на малките матури  в Пиринско. Савина Цветкова и Ангел Димитровски единствени в областта получиха 6.00 на националното външно оценяване по математика.

125-01-05  iadkova3 copyМатематическата гимназия в Благоевград с директор Татяна Ядкова  е и с най-висок  общ успех от изпитите  по математика и български език в областта. Седмокласниците в елитното училище са постигнали успех съответно 5.69 и 5.46.

Среден успех 4 имат седмокласниците, явили се на препитването  по български език и литература в Пиринско. В цялата област няма нито една пълна шестица по български, а двойките са 302. Това съобщи за „Вяра” Любка Станева, старши експерт по организация на средното образование в РИО-Благоевград.

479 са слабите оценки по математика, отличните са 70. Най-много са седмокласниците, получили оценка добър – 1203-ма.

Няма пълна шестица на изпита по БЕЛ след седми клас. Там отличните оценки са 119 за областта, а слабите 302. И тук най-много са седмокласниците, получили оценка добър – 1043-ма.

Освен Математическата гимназия от Благоевград добри резултати на изпита по български са показали и учениците от ПМГ „Яне Сандански” в Гоце Делчев и Трето ОУ „Димитър Талев” в Благоевград, съответно със среден успех от 5,08 и 4,78.

Изненадващо възпитаниците на ОУ в село Плетена, община Сатовча, се нареждат на трето място по математика с успех 5.03. Четвъртото място пък заемат възпитаниците на Пето СОУ ”Г. Измирлиев” в Благоевград с директор Мария Котева.

Тази година 2862-ма седмокласници бяха заявили желание да се явят на изпитите по БЕЛ и математика, като по български неявилите се са 74-ма, а по математика 98.

От 17 до 20 юни кандидат-гимназистите ще трябва да подадат документи за участие в първото класиране, припомни Станева. Училищата ще имат шест дни да обработят заявленията. На 26 юни ще станат ясни имената на първите класирани. Записването за участие във втория етап ще продължи до 4 юли, а резултатите ще станат ясни на 10 юли. Финалното, трето класиране ще бъде обявено на 17 юли.

Снимките:

 1 Савина Цветкова

2 Татяна Ядкова

3 Любка Станева

Spread the love

Коментар за: Благоевградските седмокласници Савина Цветкова и Ангел Димитровски единствени в Пиринско с пълно 6.00 по математика на малките матури, 479 души с двойки

  1. Хахаха, това е Савина Цветкова, но тя е 6г клас в Трето ОУ Д.Талев Благоевград.

    Боримира
    2014/юни/07 at 22:56 PM