Бездомникът епилептик Алберто Рангелов сигнализира във в. „Вяра” и в община Благоевград: В Центъра за временно настаняване на ул. „Илинден” живеят само трима души, а управителят твърди, че е пълен, пуснал е незаконно други лица

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

При проверката не са констатирани никакви нарушения, обясниха от пресслужбата в общината

126-08-01  alberto1 copyУправителят на Центъра за временно настаняване на улица „Илинден” в Благоевград Томи Каракостов прикрива незаконно лица в центъра. Това разкри в редакцията на „Вяра” 23-годишният Алберто Рангелов, но не подкрепи с факти твърденията си, нито посочи кои са въпросните лица, които обитават незаконно центъра. Алберто е епилептик и над 6 г. живее в кашони на паркинга зад ГУМ в центъра на Благоевград.

Той е сирак и се е подслонил в малко стълбище, застлано с найлон и две одеяла, закрито с подгизнали кашони. Задоволява естествените си нужди на открито. Целият му багаж е събран в 4-5 найлонови чанти.

„Управителят на центъра Томи Каракостов казва, че жилището е пълно и затова не приемат повече хора. Аз знам, че там живеят само трима души – Вальо, Нина и една ромка”, обяснява Алберто и допълва, че е подал жалба и в общината. Логиката му е следната: Щом в жилището живеят само трима души, а шефът му твърди, че е пълно, значи останалите места в къщата са заети незаконно от други хора.

126-08-01  albertoo2 copy”Единственото нещо, което искам, е някакво жилище, за да имам някакъв покрив над главата си”, обяснява Алберто, които е с 88% трудоустроеност. Вече 3 пъти за по 3 месеца е бил настаняван във временния дом на улица „Илинден“, но там настаняването е временно.

”Всеки ден търся някаква надомна работа, но е много трудно. Едвам оцелявам с пенсията от 120 лв., само по 69,70 лв. всеки месец давам за лекарства”, обяснява изпадналия в беда мъж.

Преди 23 години майката на Алберто прави трудния избор да изостави детето си. Роден е в Монтана. Когато е на 12 месеца, съдбата го довежда в Благоевград, настанен е в дома за деца, лишени от родителски грижи, където пораства. По закон настанените в дома имат право да живеят там до 18 г.

Два дни след 18-ия си рожден ден Алберто остава на улицата, без дом и без работа. След безсънни нощи и лутания под мостове и жилищни входове в негов дом се превръща малко подземие на  паркинга зад ГУМ в центъра на Благоевград.

Преди време е бил настанен в социален дом село Патица – Кърджали, но там е бил заедно с деца с шизофрения и не е могъл да издържи дълго време.

Подавал е молба и за общинско жилище в Благоевград, но му обяснили, че трябва 7 години да е живял в Благоевград.

От пресслужбата в общината обясниха, че наистина е подадена жалба от Алберто и Ани Димитрова. Извършена е проверка и не са констатирани никакви нарушения. Уточнено беше, че лицата нямат право да бъдат настанявани в Центъра за временно настаняване повече от три месеца в календарната година.

Снимките:

1 Алберто показва мястото, където живее.

2  Алберто Рангелов

 

Spread the love