Благоевградчанката Димана Донева: Да завършиш АУБ, е незабравимо изживяване, научих се да изпълнявам много задачи едновременно

Filed under: Общество |

 Най-трудно свикнах с темпото на обучение в Американския университет, не съм забелязала напрежение дори между студенти, които идват от държави в конфликтни отношения

128-12-01  d1 Благоевградчанката Димана Донева е възпитаничка на 20-ия випуск на Американския университет в Благоевград. Преди дни тя получи дипломата си за висше образование от президента на университета Майкъл Истън. Димана завърши специалностите „Бизнес администрация” и „Журналистика и масови комуникации”. За преподавателите и обучението в АУБ разговаряме с Димана Донева  

– Димана, предизвикателство ли е да завършиш АУБ? Защо избра точно този университет

 

128-12-01  d2– Определено е предизвикателство, но същевременно е и един чудесен старт в живота и незабравимо изживяване. Избрах АУБ, защото смятах, че той предоставя най-доброто образование в България и тъй като университетът се намира в моя роден град, реших, че е възможност, която не трябва да пропускам. Смятам, че АУБ наистина ми даде добро образование и не съжалявам за избора си.

128-12-01  d4– Завършваш специалностите „Бизнес администрация” и „Журналистика и масови комуникации”. През какви перипетии мина обучението ти?

 

128-12-01  d5– Завърших две специалности. Всяка от тях беше ценна и съответно трудна по различен начин – журналистиката е с практическа насоченост, докато за бизнеса се заляга много над учебниците. Затова и на моменти ми беше трудно да съчетавам двете, да взимам интервюта, да пиша статии и да снимам видеа през деня, а вечер да уча например по стратегически мениджмънт. Все пак смятам, че и двете специалности поотделно и заедно ме научиха на много. Научих се да планирам времето си и да изпълнявам много задачи едновременно. Дори успях да намеря време за извънкласни дейности.

 

– Какво ти беше най-трудно да промениш в себе си през четирите години на обучение в АУБ?

 

– Преди АУБ определено не бях свикнала на толкова натоварено ежедневие. Беше ми трудно да свикна с темпото на обучението там – често имахме да правим презентации, доклади, есета, изпити и т.н., и много от тях бяха насрочени за една и съща седмица или дори за един и същи ден. Отначало мислех, че няма да се справя с тази интензивност, но скоро разбрах, че тя учи на много важни качества – работливост, целеустременост, правилно управление на времето, старателност…

 

– С какви хора се сприятеляваше по-лесно – българи или чужденци? Какви са ти впечатленията от чуждестранните студенти?
128-12-01  d7– Първоначално е най-лесно да се сприятелиш с българи, просто заради общите език и култура. Като цяло обаче не мисля, че народността на колегите ми е била водещ фактор в това кой ще ми бъде приятел. Срещнах прекрасни хора в АУБ както от България, така и от останалите държави, представени в университета. Разбира се, разлика в културите има, но това не е на преден план в АУБ. Усеща се една сплотеност, култура на разнообразието и толерантността. Не съм забелязала да има напрежение дори между студенти, които идват от държави в конфликтни отношения.

Има една седмица в АУБ, наречена Diversity Week (Седмица на разнообразието), посветена на различните националности в АУБ. През тази седмица студентите от различните държави разказват за традициите си, танцуват народни танци, черпят своите колеги с национални ястия.

 

– Къде ще реализираш знанията си от АУБ?

 

– Все още не знам къде точно ще се реализирам, но бих искала да остана да работя в България. Журналистиката е моята страст. Обичам да снимам документални филми, бях член на Клуба по документалистика в АУБ. Обичам и да пиша, докато бях студентка, пишех статии за университетския онлайн вестник АUBG Daily. Бях и водеща в студентското радио АУРА и воденето на предавания също се оказа много любимо занимание за мен. Бих посъветвала всеки бъдещ студент в АУБ да намери време за някоя от мнoгoто извънкласни дейности в университета – има клубове по политика, по бизнес, по компютърни науки; има и клубове със социална насоченост, например Better Community Club (Клуб за едно по-добро общество). Тези извънкласни дейности дават практическа подготовка на студентите и им помагат да намерят хора със сходни интереси.

 

– По-лесно ли е да си от Благоевград и да учиш в АУБ? Не ти ли липсваха купоните в студентските общежития?

 

– Не мога да кажа със сигурност дали е по-лесно, на моменти ми се е искало да живея в общежитията, за да усетя студентския живот на 100%. Когато дойдеше време за изпити обаче, се радвах че не живея в общежитие, защото можех да уча на пълно спокойствие. Купони не са ми липсвали никога, защото винаги можех да се присъединя към тях, макар че не живея в общежитията. Доста голяма част от времето си прекарвах в кампуса, намерих добри приятели и имах много весели изживявания.

 

– Какво ти направи впечатление при преподаването на американските преподаватели?

 

– Преподавателите на АУБ безспорно са един от плюсовете на университета. Американските преподаватели са хора с богат професионален опит и същевременно с добри педагогически умения. Някои от професорите са повече от просто преподаватели, те са и приятели на студентите, помагат им в трудностите, дават им ценни съвети, радват се на успехите им. Професор Melody Gilbert (Мелъди Гилбърт) и професор Mark Wollemann (Марк Уолъман) от департамента по журналистика за мен са такива хора. Те ме научиха на много не само в часовете, но и извън тях и винаги ще им бъда благодарна за това.

Разбира се, има много добри професори, които идват от държави, различни от САЩ. Професор Венета Андонова от България, която е част от бизнес департамента, например е изключително добър преподавател.

 

– Ще останеш ли да живееш в България?

 

– Надявам се, че да. Виждам, че е трудно тук, но искам да бъда близо до семейството и приятелите си. Искам да бъда част от промяната към добро в България, която, вярвам, ще се случи.

Снимките:

1  Димана Донева 

2  Президентът на университета Майкъл Истън връчва дипломата на Димана в присъствието на президента Росен Плевнелиев

3 По време на рожден ден на радио АУРА

4  По време на абсолвентския бал

5  Рецепция за родителите в АУБ

Spread the love