С торта и балони в защитеното жилище за възрастни с умствена изостаналост в Благоевград отпразнуваха шести рожден ден

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Под грижите на 6-членен екип две момчета и 7 момичета формират трудови навици с чистене на двора, поддържане на градинката, декориране на бутилки, шиене на гоблени, готвене

128-07-01  1 copyБогато празненство с торта, балони и свещички си направиха в защитеното жилище за възрастни хора с умствена изостаналост за шестия рожден ден на социалното заведение. На празника присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности Валери Смиленов, представители на общинската администрация, ръководителите на екипи на всички комплекси в града и гости. 128-07-01  3 copyПоздрав към рождениците отправиха възпитаниците на Центъра по изкуствата и ученици. Благодарност в стих бе отправен и от страна на живеещите в жилището. „Честит рожден ден” на английски пяха всички заедно, а в края зам.-кметът Смиленов разряза тортата с пожелание за здраве на всички присъстващи.

Защитеното жилище за възрастни с умствена изостаналост над 18 г. се намира в кв. „Струмско”. То е с капацитетът 10 места и в момента се обитава от девет души. Потребителите на услугата са хора с лека умствена изостаналост, прекарали част от живота си в специализирани институции, но имащи реален шанс за социална интеграция, както и такива застрашени от постъпване в институция. Шестчленен екип работи за създаване на трайни социални и битови навици и умения у потребителите, като предпоставки за водене на пълноценен и независим живот.

128-07-01  4 copyДвете момчета и седемте момичета, които живеят в защитеното жилище, ежедневно извършват различни дейности. Заедно те чистят двора, поддържат градинката, извършват трудова терапия, която включва декориране на бутилки, шият гоблени, готвят. „Всеки ден един от тях е дежурен”, обясни ръководителката на екип Елена Караколева и допълни, че това означава отговаряне за събуждането, готвене, цялостно почистване, закуска, обяд и вечеря. „Ежедневно се работи с психолог, сестри, социални работници и това дава отражение”, категорична бе Караколева. Тя допълни, че за обитателите на защитеното жилище се грижат и някои от местните фирми, които са в близост. Караколева каза още, че петима от настанените помагат с доброволен труд в хотел, автокъща и магазин. Екипът благодари на приятелите на жилището, които помагат със средства и лекарските грижи за обитателите.

 

Spread the love