Кошарата на Кръстю Атанасов с 15 говеда и 50 овци вмириса уикендите на съседите: Банковият охранител Георги Атанасов: Непоносима смрад на животни и гюбре трови десетки комшии и околната среда в село Делвино

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Благоевградчанинът е депозирал жалба до кмета Камбитов, очаква да се предприемат мерки срещу нарушителите

129-06-01  P1200553 copyНепоносима миризма от животни трови и замърсява околната среда в махала „Пешовска” на благоевградското село Делвино. Това алрмира разтревожено в редакцията на вестника Георги Атанасов от Благоевград, който има вила в селото. Ето какво още разказа той:

„Невъзможно е да се живее по този начин. Съседите ми по къща в пешовската махала Кръстю Благов Атанасов и синовете му Иван и Тодор Атанасови не се разбират от дума. Многократно и аз, и всички комшии сме им казвали да почистят обора си, но те не предприемат никакви мерки. В една голяма кошара, която се намира в непосредствена близост до нас, съседите отглеждат 15 говеда, 50 овци и голям брой кучета. Немалък е и броят на отглежданите от тях гълъби и кокошки. 129-06-01  P1200556 copyТака е вече години наред и оправяне с тези хора няма. Ходихме къде ли не, депозирал съм и жалба до кмета на Благоевград, но засега развръзка по проблема няма. Отделно от това на няколко метра под кошарата има тонове гюбре от животните, чиято миризма се носи отдалече и просто е непоносимо да се живее. Околната среда е замърсена до неузнаваемост и няма помен дори от чистия въздух, с който се славеше селото и който допреди време дишахме там. Ходим често със семейството ми в селото, караме отпуските си там, уикендите – също. Не сме съгласни да страдаме и да се душим от смрадта на гюбрето заради неразбраните ни съседи и нежеланието им да държат чисто в имота си. Много разчитам на бърза реакция и от кмета Камбитов, на когото също сме изпратили писмен сигнал. Разбрах, че преди две седмици е решил подобен проблем, като е издал заповед да бъде съборена кошарата на друг жител в селото – Любен Марчев Павлов”, разказа Георги Атанасов. Той разкри още, че работи като охранител в банкова институция в Благоевград и всеки път, когато му се отдаде възможност, води свои приятели и колеги на вилата си. При последното гостуване на негови приятели в Делвино всички те останали отвратени и само няколко часа след пристигането си поели обратно към града, въпреки предварителния план да останат до вечерта. Сега единствената надежда на Георги Атанасов е проблемът да бъде разгласен чрез медиите, за да бъде разрешен.

От пресцентъра на общината увериха, че молбата на Георги Атанасов ще бъде разгледана в срок и ако бъде установено нарушение, нарушителите ще бъдат санкционирани.

Снимките:

1  Георги Атанасов в редакцията на в. „Вяра”

2  Факсимиле от жалбата на благоевградския охранител до общинския кмет

Spread the love