Мая Клевцова, ръководител „Комуникации” в „Експресбанк”: Георги Давидов от Дупница не може да разчита на компенсация от застраховател за пропуснатите вноски по кредита

Filed under: Искам думата |

Зравословно състояние не се покрива от застраховката, която служителят на БДЖ е сключил при отпускане на потребителския му кредит 

129-09-81 MAQ  E V DQSNOМая Клевцова, ръководител „Комуникации” в „Сосиете Женерал Експресбанк”, изпрати до в. „Вяра” позицията на банката относно твърденията на служителя на БДЖ Георги Давидов от Дупница в публикацията „Служителят на БДЖ Георги Давидов разкри схема за измама със застраховки на „Експресбанк”: Изтеглих заем от 13 000 евро с лихва над 10% и сключих договор за застраховка с лихва 12%, изпаднах за 2 месеца в нетрудоспособност и банката ме прати по дяволите”. Ето какво твърди Давидов: „Имам потребителски кредит в „Експресбанк” за 13 000 евро с лихва над 10% и застраховка над 12%. Това са огромни суми. Изтеглих заема точно от „Експресбанк”, защото ми предложиха благинката застрахователен сертификат застраховка „Живот”. Кредита изтеглих през месец юни 2011 г., тогава направих и застраховката. При подписването на договора и застрахователния сертификат изрично попитах кредитния инспектор Емилия Велинова: Госпожо Велинова, застраховката, която подписвам, ще ми покрива ли рискове като временна нетрудоспособност и продължително задължаване? Тя ми отговори: Не се притеснявай, ако има такова събитие, то ще се покрива от застрахователя. Посочи ми го и на сертификата, с големи букви е написано, че действително тези случаи се поети от банката”. Ето какъв е отговорът на банката: 

Със загриженост се запознахме със статията, в която се излагат трудностите, споделени от нашия клиент Георги Давидов. От самото им възникване служителите на „Сосиете Женерал Експресбанк” са запознати с тях. Знаем, че г-н Давидов изпитва здравословни проблеми, които се отразяват и на доходите му. Искрено се надяваме, че скоро ще настъпи подобрение, което да му позволи да се върне към нормалния ритъм на живот. При тази ситуация забавянето за плащане на задължението му по кредита е разбираемо и ние не сме предприели никакви принудителни мерки по събирането му. Заедно с наши служители се полагат непрекъснати усилия за намиране на подходящо решение и в момента сме в процес на уточнения с г-н Давидов.

129-09-81 099 copyПо отношение на застрахователната защита на г-н Давидов – неговото здравословно състояние не се покрива от застраховката, която той е сключил при отпускане на потребителския му кредит, и той не може да разчита на компенсация от застраховател за пропуснатите вноски по кредита. Искаме да уточним, че цената на застраховката се повишава при избор на по-голям брой събития, които да покрива. Например застраховка, която включва като покритие както смърт, така и безработица поради съкращение или временна неработоспособност поради заболяване, е значително по-скъпа от застраховка, която защитава застрахования само при смърт или трайна неработоспособност. Ето защо клиентите с помощта на банковите служители преценяват каква е за тях разумната и подходяща комбинация от приемлива цена и степен на защита. Най-често изборът пада върху застраховки, които покриват събитието смърт, както и трайни и необратими увреждания, които не позволяват печеленето на трудов доход. Такава застраховка е сключил и г-н Давидов.

В заключение бихме искали да подчертаем, че този случай не е затворена страница за „Сосиете Женерал Експресбанк” и след среща с г-н Давидов имаме постигната обща визия за разрешаване на ситуацията.

Снимките:
1 Мая Клевцова

2 Георги Давидов

 

Spread the love