Кабинетът оцеля и при петия вот на недоверие, Орешарски: Само медиите питат за оставка, още имам подкрепа

Filed under: България |

Премиерът отчете, че България е с едни от най-добрите фискални показатели в ЕС

131-18-01-Image_2374402_126Правителството оцеля и при петия вот на недоверие. Против оставката на кабинета гласуваха 114 депутати. Вотът беше подкрепен от 109 народни предствители, а един се въздържа.

Вотът на недоверие заради провала във финансовата политика на правителството на Пламен Орешарски, беше поискан от ГЕРБ. Фискалните ни показатели са сред най-добрите измежду 28-те страни – членки на ЕС, каза премиерът Пламен Орешарски след отхвърляне на вота на недоверие към кабинета. Той отбеляза, че точно сегашната опозиция се е провалила най-много в политиките, за които е искала вот на недоверие. „Чух загриженост за правителствения дълг от представителите на опозицията, които увеличиха същия с над 4 млрд.лева. Днес това ни принуждава да вземем нов дълг, за да изплащаме тези 4 милиарда, както и стари дългове, взети по-рано”, отбеляза Орешарски.

„Говори се за надути планови приходи и забавяне в реалното им изпълнение. В края на април приходите са 30.5% от планираните. Това е най-добрият резултат за последните 5 години. Коментираха се и секторни политики и забавени реформи, сякаш в предходния мандат се направиха каквито и да е реформи. Има забавяне в някои от структурните мерки, но това не е повод за крайни оценки, след като повечето бяха забавени повече от 10 години от всички нас. Фискалната политика не е повод за крайни негативни оценки”, каза Орешарски.

Прекратяване на мандатите в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, а не на изпълнителната власт, особено в тази конфигурация сега, когато премиерът няма политическа партия и парламентарна група. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание министър-председателят Пламен Орешарски във връзка с въпроса за оставката на кабинета. На пореден въпрос за оставката на правителството премиерът заяви: „Не ви ли прави впечатление, че този въпрос задавате само вие, а не политическите сили? Някои от тях дори твърдят, че трябва да се забави още, за да не отидат изборите през август“. Орешарски заяви, че е разговарял с лидерите на „Коалиция за България” и на ДПС. „Обаче отговорът няма да удовлетвори вашето въображение относно това, че някой друг ми спуска решенията“, допълни той. По думите му преодоляването на петия вот на недоверие към правителството е доказало, че и към настоящия момент има подкрепа от двете партии. Друг е въпросът за хоризонтите на двете политически сили и парламентарни групи относно този мандат, допълни Орешарски.

На въпрос за предложението за нов български еврокомисар премиерът заяви, че ще положи усилия кандидатурата да е максимално приемлива от всички политически сили и от обществените кръгове. „Мисля, че той ще бъде еврокомисар поне в мандата на две български правителства“, каза той.

Попитан каква е била разменната монета за спиране на проекта „Южен поток“ във връзка с посещението на американските сенатори, Орешарски каза, че на срещата Джон Маккейн почти нищо не е казал по въпроса за спиране на проекта. „Контекстът на разговорите ни беше по-голям – енергийната сигурност на континента, региона и нашата страна и действията, които предприема българското правителство, в това число и предходни правителства, в усилията да се диверсифицират доставките“, каза още министър-председателят.

Spread the love