Министър Ангел Найденов с двама депутати, областният управител и лидерът на БСП в Перник на пресконференция: Ненко Темелков: Новината за смъртта на БСП е силно преувеличена и прибързана

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Ангел Найденов: Ключовата дума за БСП и за останалите политически партии и за ситуацията в страната е диалог

 Депутатът Валери Жаблянов: За мен има две злини – Бойко Борисов и Реформаторският блок – те са заплахата за българската демокрация, г-н Барозу не е човекът, който ще чете морал на България със собственото си безморално поведение

MINOLTA DIGITAL CAMERA„Никой да не си прави илюзии, че с БСП е свършено. Новината за смъртта на БСП е силно преувеличена и прибързана”. Това обяви на пресконференция на КБ вчера лидерът на левицата в Перник Ненко Темелков. Заедно с него изявления направиха министърът на отбраната Ангел Найденов и депутатът от КБ и зам.-председател на комисията за външна политика Валери Жаблянов. На пресконференцията присъстваха и депутатът Станислав Владимиров, областният управител Михаил Михайлов и неговата заместничка Галина Никодимова и експертът по международни отношения Боян Чуков.

„Моментът е решаващ за БСП и за България няма как да се разминат предсрочни парламентарни избори. Според нас м. юли беше най-добрият възможен срок. Самото решение на НС даде по-широка формула – да бъдат в най-кратък срок. Второ, коментира се също и задължителното гласуване. Няма решение на НС, но имаше доста гласове, които подкрепяха тази позиция”, разкри позицията на партията Ненко Темелков. Той посочи и собствената си позиция за оставката на правителството: „Защо беше атакувано толкова силно това правителство? Защото за една година засегна много и разнообразни бизнес интереси. MINOLTA DIGITAL CAMERAИ в международен план. Това правителството имаше желание и решение да строи „Южен поток”, което ще доведе и до нови работни места, и до стратегическо значение на България. Явно на САЩ това не им хареса, засяга техните интереси и техните планове в региона, в т.ч. и добива на шистов газ. Затова и неслучайно бе извикан Бойко Борисов, за да му се каже, че трябва да разработва шистов газ. Това правителство засегна и ЕРП-тата за сметка на обикновените граждани, работейки в полза на гражданите и намалявайки цените на тока. Това правителство засегна и интересите на международните търговски вериги, засегна интересите и на банките чрез приемане законодателство за лимит на лихвите, за намаляване на таксите по кредитите, премахване наказателни такси при предсрочно погасяване на кредитите. Направи всичко възможно да се съживи оръжейното производство, направи първа крачка за премахване на плоския данък – за 400 000 човека на минимална работна заплата. Естествено ние оценяваме, че бихме могли да водим още по-радикална социална политика, особено в областта на доходите.

Уверяваме ви, че резултатите от евроизборите няма да имат нищо общо с тези, които ще постигнем за избора на българския парламент. Като партийна организация в Перник на 106 години и партия на 123 години ще намерим и сили, и ресурси, ще се мобилизираме и резултатът ще бъде коренно различен.

На въпрос как може да се спре купуването на гласове, Темелков отговори: „Ще припомня, че аз лансирах тезата за задължително гласуване. Радвам се, че Сергей Станишев я повдигна след това. Смятам, че това е един от начините. Или поне да се минимизира влиянието на купените гласове.

„Ключовата дума за БСП, за останалите политически партии и за ситуацията в страната е диалог. Трябва да търсим повече разговори, търсене на по-висока степен на съгласие както по отношение на датата на изборите, така и по отношение на онези няколко важни неща, които трябва да се свършат”, заяви министър Ангел Найденов. Той направи и анализ на причините за загубата на Коалиция за България на евроизборите. „Трудно и сравнително емоционално е да коментираш резултатите след една тежка загуба. В ръководството на БСП и в ИБ, и в НС сме представили анализ на причините, сред които на първо място е вътрешнопартийното ни състояние. Не се и опитвам да търсим извинение, оправдание и причини за тези резултати извън партията, но естествено такива има. Това е коалиционната политика, очакванията на избирателите като социална политика. Причините могат да бъдат търсени и в предизборната кампания, и в гласовете, които отидоха в АБВ – всичко това доведе до този резултат. Да, запазваме броя представители в Европейския парламент, но губим подкрепа сред активните хора, включително сред хората, които желаят да се занимават с активна стопанска дейност. Губим подкрепа сред високообразованите и това трябва да ни накара по-внимателно да се вгледаме в резултатите в отделните секции, по общини и избирателни райони. Основна причина за предсрочни избори са тъкмо резултатите от тези избори. Сред причините за изборите е и тази, че една от двете партии, подкрепящи правителството, определи най-далечният хоризонт за това правителство – избори две в едно 2015 г. Разбира се, когато се слага ограничение на работата на правителството, то не би могло да реализира всички онези политики, цели и амбиции, с които бе натоварена програмата. След като това стана ясно – се реши да се отиде на предсрочни избори. Да, може да се каже, че е  нарушено доверието, нарушено е и партньорството между двете партии, без това да е някаква особена драма. Но трябва да посоча, че като най-вероятно развитие на политическата ситуация се очертава работа до м. юли и избори в края на септември и началото на октомври”.

Министър Найденов посочи и петте ключови неща, които трябва да се свършат в областта на отбраната. Според него два са законопроектите с изключителна важност. Законопроект за допълнение и изменение Закона за военноинвалидите, който според него се радва на пълна подкрепа в парламентарните комисии. Вторият – промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които да дадат законодателна основа за акредитация на център на НАТО в София за решаване на кризи и бедствия. „Това е изключително важно, тъй като създаваме законодателната рамка на първата военна организация на територията на страната. Тя дава статута и начина, по който да бъдат командировани съответно да работят служители не само в Министерството на отбраната”, уточни Ангел Найденов. Трето,  посочи той – конкретни действия за тази акредитация на НАТО центъра, както  и решението за придобиване на въоръжение на нов тип боен самолет. Според него политическата конюнктура не бива да влияе на процеса на вземане на решение да се стартира проектът.

На въпрос за „нареждането” за спиране на „Южен поток” Найденов посочи, че е присъствал на срещата с американските сенатори и е свидетел, че никакви претенции или изисквания не са предявявани от американска страна. „Не знам откъде идва тази конспирация. Но аз винаги мога да оставя простор за въображението на всеки, включително и за слуховете за разполагане на ядрени ракети на територията на страната. Нещо, което е абсурдно и не виждам основанието освен в старта на предизборната кампания. Никога не е стоял подобен въпрос!”, категоричен бе министърът.

Заместник-председателят на Комисията за външна политика Валери Жаблянов посочи, че не споделя острите оценки към ДПС. „Има съперничество, то е политическо, но не е акт на вражда. Критичен съм към начина, по който сме отстоявали нашите позиции. Не може някой да бъде обвиняван за това, че е отстоявал по-категорично своите позиции, посочи той, визирайки ДПС, и допълни, че ПП ГЕРБ е успяла да мобилизира електората си и да въпроизведе един вот, който съдържал амбицията за реванш…”

Жаблянов определи предстоящите парламентарни избори като „най-странните избори в най-новата ни история”. Това си личи по реакцията на почти всички политически сили, посочи той. Избори, които всички ги искат, и избори, към които всички са резервирани. Един референдум, който бе безкрайно искан от ПП ГЕРБ и в същото време, когато те трябваше да гласуват за неговото провеждане, напуснаха залата. Това би трябвало да има известно обяснение, защото рискуваме да излезем пред собствения си народ в позицията, че не сме с всичкия си. Трябва да се съобщят истинските причини за това състояние – изключителният външен натиск, който се оказва на страната ни. България не е в състояние да отрази този натиск”

„Искането на ЕК за промени в договорите за осъществяване на „Южен поток” са изключително безпринципни, тъй като документацията, по която се осъществява проектът, е същата, по която се осъществява „Северен поток”. Ако Европа ще се развива на базата на двойните стандарти, то тази Европа няма да се състои. За „Южен поток” – този проект не е български, това е проект за енергийната независимост на Европа. Това е проект, който ще даде друго място и друго самочувствие на Италия, която е член на Г-7. По трасето на този газопровод се намират страните от бивша Югославия и Австрия – чието благосъстояние и промишлено производство зависи от достъпа до този ресурс. Разглеждам решението на ЕК за „Южен поток” като отражение на тежката битка, която се води между Севера и Юга, между опита Южна Европа да бъде подчинена на Севера. В ЕС България е най-беззащитната, но не приемам позицията, когато страната е за бой, когато искат да кажат на Италия това, което мислят. ЕС от 1-2 години тръгна към остро противопоставяне и двойните стандарти. Г-н Барозу не е човекът, който ще чете морал на България със собственото си безморално поведение. За отговорна позиция би следвало да се дочака новият състав на Европейската комисия, който да преразгледа енергийните проекти между Европа и Русия и да постави нещата на мястото им. Ние не може да се превръщаме във фронтова граница между Русия и ЕС”, коментира ситуацията в Европа Жаблянов.

„Аз не съм убеден, че изборите ще доведат стабилност в България. Възпроизводството на тази ситуация ще се състои, политическите партии, които спечелиха мандати на миналогодишните избори, ще ги спечелят и сега. Но парламентът ще изглежда по този начин. Не изключвам и изненади, но ми се струва, че следващото правителство няма да се различава много от сегашното. БСП е готова, дори и с цената на компромис за собствения си комфорт, да заеме отговорна позиция в сложната ситуация.

За мен има две злини – първата е Бойко Борисов. Струва ми се той дойде с нови амбиции от Вашингтон. Втората заплаха за българската демокрация е Реформаторският блок, който няма нищо общо с демокрацията, защото това са политическите сили, които настаниха реваншизма в страната. А не Бойко Борисов, той само го продължи. РФ е и носител на антибългарска политика в областта на икономиката и в областта на международните отношения. Комбинацията между ГЕРБ и РФ е най-опасната за България. Такъв компромис не бива да се прави и БСП ще положи всички усилия на тези избори да получи резултат, който да не даде възможност тази разрушителна комбинация да се състои”.

 

Снимки:

1. Лидерът на БСП в Перник Ненко Темелков и министърът на отбраната Ангел Найденов обясниха причините за негативните за партията изборни резултати.

2. Валери Жаблянов (в средата) посочи, че не е убеден, че изборите ще доведат стабилност в България.

 

Spread the love