Управителят на „Въгледобив Бобов дол“ Красимир Чаврагански: Ще съдим телевизията, която внушава, че са били купувани гласове, в прокуратурата оборихме твърдението, че работниците са били „подкупвани” с по 50 лв., парите се дават всяка година през май за абитуриентски балове

При новото ръководство на мините в предприятието не само че не е имало съкращения, но са открити нови 100 работни места

103-09-81 TOVA krasimir chavraganski-DSCN9166 copyУправата на „Въгледобив Бобов дол“, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, се закани, че ще съди Нова телевизия заради „тенденциозно се внушаване на една неистина – че по време на отминалите наскоро евроизбори на територията на предприятието са били купувани гласове в полза на БСП“. Това се казва в отворено писмо, подписано от управителя на „Въгледобив Бобов дол“ Красимир Чаврагански. Парите се дават по традиция за абитуриентските балове.

Ето и пълния текст на писмото:
„Уважаема г-жо Зурлева,
133-06-81 g dОбръщаме се към вас, за да изразим възмущението си от излъчения по вашата телевизия репортаж за „Въгледобив Бобов дол“. В него тенденциозно се внушава на зрителите една неистина. А именно, че по време на отминалите наскоро евроизбори на територията на „Въгледобив Бобов дол“ са били купувани гласове в полза на БСП. Работниците ни били заставяни за това под угрозата за уволнение и срещу 50 лева. Анонимното лице в кадър, което говори пред вашата репортерка Вероника Димитрова, е наш работник, който не е уволнен. Неговото име е Георги Христов Димитров. Другото лице – в кадър – бившият директор на „Въгледобив Бобов дол” Огнян Зарев, не е уволнен с днешна дата, а през октомври 2013 г. При това не по политически причини, а заради несправяне с работата и лоши финансови резултати в ущърб на дружеството. 133-06-81 zarev copyОтстраняването на Зарев от длъжност е решение на Общото събрание на предприятието от 4 октомври 2013 г. и е отразено в Агенцията по вписванията веднага след настъпилата промяна – на 11 октомври 2013 г. Миньорите от „Въгледобив Бобов дол“ са възмутени от манипулативния начин, по който се анонсира „разследването” ви и се внушава, че става въпрос за политическа саморазправа с Огнян Зарев, когато преките пострадали от четирите години на неговото управление са именно работниците от „Въгледобив Бобов дол“.
При новото ръководство на мините в предприятието не само че не е имало съкращения, но са открити нови 100 работни места. Трудовите възнаграждения на миньорите се изплащат редовно и това е не само наша констатация, а резултат от последната проверка на Инспекцията по труда. 133-06-81 33В същото време заснетият от вас репортаж на територията на „Въгледобив Бобов дол“ се старае да внуши в обществото своя недоказана хипотеза за атмосфера на натиск върху работниците, като използвате за целите си за „свидетели” анонимно за зрителите лице (Г. Димитров) и уволнения за трудови нарушения Огнян Зарев, който се представя за „политически мъченик”. Що се отнася до вменяваната от вас „схема за закупуване на гласове”, най-убедителният аргумент срещу нея е изборният резултат. Лансираната от вас теза, че работниците са били „подкупвани” с по 50 лева, вече е оборена с документи в прокуратурата.
Обидният нюанс, който налагате в контекста на репортажа си – че миньорите могат да бъдат „купени” срещу 50 лева, е обида за тежкия им труд. Очевадното нежелание от страна на вашата репортерка да се запознае с фактите и да прояви обективизъм, и в същото време да лансира определена гледна точка, ни навежда на мисълта за поръчково предаване в полза на определен кръг лица и интереси. Това прави „разследващия” ви репортаж напълно необективен и направо казано – недостоен за национален ефир. Няма да скрием от вас намеренията си за завеждане на съдебно дело срещу вашата телевизия и нека всяка от страните да защити с факти позициите си в съда.
Няма да позволим спекулации с авторитета на миньорския труд и личното достойнство на работниците си. Като ръководство на дружеството сме морално длъжни да ги защитим и да парираме всеки опит за провокация и хаос в работата на „Въгледобив Бобов дол“. Считаме журналистическата професия за призвана да формира общественото мнение, като борави с обективни факти. Не забелязваме нищо подобно в репортажа на вашата служителка Вероника Димитрова. Тъкмо обратното – в него има явна злоупотреба, а излъчването на репортажа и повторенията му е нищо друго освен упражняване на влияние чрез националния ефир. По този начин във въпросния репортаж са прегазени всички норми за морал и етика в журналистиката и ние ще запознаем с това не само съда, но и контролиращия електронните медии орган – СЕМ”.

Снимките:
1 Красимир Чаврагански
2 Георги Димитров
3 Огнян Зарев
4 Кадри от предаването

Spread the love

Коментар за: Управителят на „Въгледобив Бобов дол“ Красимир Чаврагански: Ще съдим телевизията, която внушава, че са били купувани гласове, в прокуратурата оборихме твърдението, че работниците са били „подкупвани” с по 50 лв., парите се дават всяка година през май за абитуриентски балове

  1. leleee,kolko mnogo laji na edno miasto…a inache bravo na Nova Tv….prodaljavaite vse taka, az se chydia redaktorite na vestnika kak moje da oblikyvat takiva laji….xaxaxa…..pari za abityrienskite balove,tova nai-mnogo me razsmia,ot vsichki glyposti deto izchetox,tazi vodi po tochki…..xaxaxa

    edin obilnoven grajdanin
    2014/юни/17 at 3:56 AM