Международен пътуващ фолклорен фестивал спря за първи път в областния център на Пиринско: Folk caravan 2014 омая Благоевград с напеви от 10 страни, шефът на читалището Новоселски получи златен юбилеен медал

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Ансамбъл „Пирин” и деканът на Факултета по изкуствата към ЮЗУ проф. Йордан Гошев отличени с дипломи

135-05-01  9Вчера Благоевград бе домакин на Международния пътуващ фестивал за фолклорни изпълнители Folk caravan 2014. На концерта в читалище „Никола Вапцаров” състави от България, Румъния, Турция, Италия, Франция, Чехия, Израел, Испания, Беларус и Аржентина представиха традиционния фолклор на 10 страни от три континента. Музикалният форум бе част от проявите, свързани с 65-годишнината на Международната асоциация на фолклорните федерации – I.G.F.

135-05-01  11Юбилейният концерт бе открит от Васил Новоселски, председател на читалище „Никола Вапцаров”, и проф. д-р Дорел Козма, председател на Международната асоциации на националните фолклорни асоциации. Те благодариха на кмета д-р Атанас Камбитов и присъстващия зам.-кмет по хуманитарни дейности Валери Смиленов за съдействието при организирането на концерта. От името на Борда на международната асоциация д-р Козма отличи с диплом световноизвестния ансамбъл „Пирин”, който бе връчен на дългогодишния хореограф на ансамбъла Кирил Апостолов, и Йордан Гошев, декан на Факултета по изкуствата към ЮЗУ. 135-05-01  12Юбилеен златен медал „65 години Международна федерация на националните фолклорни асоциации” получиха Васил Новоселски и Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища в България, на когото бе връчена и специална статуетка за цялостен принос в съхранението и развитието на българския фолклор.

Концертът в Благоевград започна с изпълнения на мажоретния състав с ръководител Даниела Маникатова и възпитаниците на клуба по спортни танци „Карат“. В интернационалната фиеста взе участие Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци“ – Благоевград.

Folk caravan 2014 завърши под бурните аплодисменти на публиката с „Шопски танц”, изпълнен от ансамбъл „Пирин” .

135-05-01  Кирил АпостоловПътуващият фест, в чийто маршрут са включени много страни от Европа, ще завърши на 30 юни във френския град Воарон, където през 1949 г. е учредена I.G.F. В Международната асоциация на фолклорните федерации членуват 96 страни, сред които е и България.

 

 

Spread the love