Яне Янев: Мая Манолова иска да назначи съдебен инспектор, обвързан с боса на ВИС-2 Георги Илиев

Filed under: Кюстендил,Перник,Сандански |

Недопустимо е едно лице да инспектира съдии в комбина с друго, подвластно на Братя Галеви, пише в писмо до медиите лидерът на РЗС

135-01-066-1Зам.-шефката на парламента Мая Манолова иска да внедри поредното си протеже в съдебната система и ГЕРБ са единствените, които могат да парират опитите й, обяви санданчанинът Яне Янев. В писмо до медиите лидерът на РЗС обяснява: ”Неистовото желание на Манолова по кюстендилска линия да пробута за главен съдебен инспектор съдия, който няма нито професионални качества, нито морално право, е опасно и дискредитиращо за съдебната власт. Не може лице, обвързано в миналото с покойния подземен бос Георги Илиев от ВИС-2, да бъде избирано да инспектира съдии, прокурори и следователи, особено в комбина с друго лице, трайно подвластно на Братя Галеви“, заявява Яне Янев. 135-01-066 3Той обясни, че е говорил с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Цецка Цачева и Данаил Кирилов и е останал с убеждението, че в ГЕРБ е наложена трайна позиция, че този парламент, така, както не трябваше да избира членове на Сметната палата, не бива да избира и главен съдебен инспектор, защото е изчерпан и не се ползва с доверието на българския народ

При номинацията на кандидати за главен съдебен инспектор РЗС убеди ПП ГЕРБ да не застават зад кандидатурата на прокурор Атанас Гебрев по същите съображения и сега считаме, че ГЕРБ ще заяви категоричната си позиция, че няма да участва в гласуването за главен съдебен инспектор в този парламент, посочва Янев. 117-02-01-Maia-ManolovaИ допълва: „РЗС си запазва правото да даде гласност на това как Мая Манолова наскоро наложи избора на окръжен прокурор на Кюстендил, а сега иска да избере и неин зам. окръжен прокурор, написал оправдателни постановления за Братя Галеви. За двете протежета на Манолова във ВСС и дупнишко-кюстендилската методика за кадрово развитие РЗС ще даде специална пресконференция“.

Изборът на нов главен съдебен инспектор на мястото на Ана Караиванова, чийто мандат изтече още преди година и половина, е между Вера Чочкова и Теодора Точкова. До издигането им се стигна, след като ССБ предприе инициатива за излъчването на кандидати от кариерата, които са с безупречна репутация. Асоциацията на прокурорите също изненадващо предложи на парламента свой кандидат – Атанас Гебрев от Върховната касационна прокуратура. Никоя от четирите партии в парламента обаче не го номинира официално.

БГНЕС припомня, че Вера Чочкова е съдията, който оправда напълно боса на бившата ВИС-2 Георги Илиев за побоя на Слави Бинев в дискотеката му БИАД на 11 октомври 2000 г. Тогава Илиев нахлу в заведението с антуража си, въпреки забраната да влиза там, и преби собственика му. Чочкова оправда бившия шеф на ВИС-2 въпреки многобройните доказателства, че Бинев е бил малтретиран.

Снимките:

1 Яне Янев

2 Теодора Точкова (вляво) и Вера Чочкова

3 Мая Манолова

 

Spread the love