Цветан Василев: Марионетки на Пеевски говорят от името на държавата, защо прокуратурата не се поинтересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% от „Булгартабак”

Filed under: България |

Депутатът от ДПС не е длъжник на КТБ но има набор от фирми, които се обслужат от Корпоративна банка, и техните собственици са номинални, тоест крайният собственик е скрит, заяви банкерът

136-20-01-img_186601Няколко марионетки на Пеевски разпределят вече всички строителни проекти и обекти, заяви банкерът Цветан Василев от Виена. По думите му една от тези „марионетки” е собственикът на „Водстрой“ Иван Мирински. Относно срива във взаимоотношенията му с Пеевски Василев коментира: „Не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост той не се оказа достоен за това”.

В първата част на интервюто Василев обяви, че депутатът от ДПС се смята за властелин и отрече да са били „тандем“. Искрите между него и Пеевски започнали да прехвърчат още през есента на 2013 г. Поводът бил „искане на подкупи за участие в търгове”. „Василев иска да стане това или онова, Василев иска да бъде назначен този на онзи пост“, казвал Пеевски по думите на банкера. Депутатът обяви пък вчера, че разривът с Василев тръгнал, защото Пеевски отказал да го подкрепи за премиер. Според банкера източени огромни средства от „Булгартабак” поемат по нечии лични сметки извън България. „Защо прокуратурата не се поинтересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% от „Булгартабак“, попита Василев. По думите му Пеевски не е длъжник на КТБ, но има набор от фирми, които се обслужат от КТБ, и техните собственици били номинални, тоест крайният собственик е скрит. На въпрос защо като мажоритарен собственик на банката е позволил да бъдат отпуснати такива кредити, зад които стои депутатът от ДПС, отговори: „Аз не казвам, че кредитите са лоши. В момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване, което означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде, така че това няма да се отрази в никакъв случай на реалното състояние”. Василев си замълчал по тези въпроси, когато на 14 юни избухнаха масовите протести срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, защото все още вярвал, че е направена грешка с номинацията и че след нейното отстраняване ще се тръгне по нормален път. На въпрос той ли е финансирал медийните сделки на Нова българска медийна група, зад която стои Пеевски, отговори, че медийните покупки на тази група всъщност включвали покупката на групата на Петьо Блъсков.

„Аз финансирах покупката, но идеята бе различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК Родина, старата печатница, заедно с терена. Моята цел е била да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена”, обяснява той.

Василев твърди, че никога не му е харесвало, че вестниците на Пеевски се ползват за политическа саморазправа. Говорил с майката на депутата – Ирена Кръстева, но комуникацията била „малко трудна“.

Като „медийна бомба“ описа твърденията, че спор за разделянето на парите от строителството на „Южен поток“ е в основата на конфликта. По думите му проектът и начинът, по който е проведен търгът за основен изпълнител, е скандален и непрозрачен.

 

Spread the love