Цветан Василев пред „Дер Щандард“: Пеевски е поръчал да ме убият за 5 млн. долара, прати ми SMS – „Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря”

Filed under: България |

Австрийското издание твърди, че има искане за арест на депутата, родните институции отричат

139-19-01-cvАвстрийската криминална служба се включи в ескалиращата борба между двама големи български бизнесмени, пише австрийският вестник „Дер Щандард“.

В статията се уточнява, че става дума за собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и за депутата от ДПС Делян Пеевски. Според изданието заради смъртни заплахи, получени от един банкер в хотел във Виена, австрийските разследващи са поискали от родните си колеги ареста на Пеевски.

„Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря“. Такъв SMS е получил Цветан Василев във вторник вечерта миналата седмица (17 юни – бел. ред.). Той е бил по работа във Виена, а заплахата идвала от бившия му бизнес партньор Делян Пеевски, твърди самият Василев пред австрийското издание, цитиран от „Дневник“.

От прокуратурата и МВР обаче отричат да са получавали подобно искане под каквато и да е форма. От Софийския градски съд, който е компетентен да разглежда европейските заповеди за арест, също заявиха, че няма постъпило подобно искане за Пеевски.

Цветан Василев често използва „Дер Щандард“, за да обяви позициите си по различни теми.

 

По-миналата седмица в София бяха задържани трима души, като от държавното обвинение съобщиха, че е заради „опит за убийство на Делян Пеевски“. Съдът обаче не уважи искането мъжете да останат за постоянно в ареста, а главният прокурор в прав текст призна, че „убит няма, значи и убийци няма“.

„Дер Щандард“ посочва още как на 22 май Василев, един от най-големите, но и най-противоречиви предприемачи в България, е получил телефонно обаждане, отново в хотела във Виена. На банкера било съобщено, че Пеевски търси убиец. Василев знае кой е човекът, който му се е обадил с това предупреждение. Бившият бизнес партньор на банкера щял да плати 5 млн. долара за убийството му.
Банкерът помолил Криминалната служба във Виена да започне разследване. След втората заплаха със SMS институцията се е активизирала. По информация на австрийския вестник Криминалната служба се е обърнала към българската прокуратура с молба да издадат заповед за задържане на Делян Пеевски. „Дер Щандард“ обаче уточнява, че не е получил официално потвърждение за това от австрийската служба. По думите на говорителя Марио Хайл не може да се дава информация за издирвания, които не са публични.

Сега Виена изглежда въвлечена в борбата между двамата бизнесмени от балканската държава, в която става дума за много повече от спор за кредити в размер на стотици милиони, посочва „Дер Щандард“.

Става дума и за проекта „Южен поток“, за независимостта на българската правосъдна система, намесата на българското правителство в обществени поръчки и успешните приватизационни сделки на двамата предприемачи.
Австрийският вестник разказва как в продължение на десет години Пеевски и Василев са били партньори. Строителните им фирми кандидатстват за „Южен поток“ и на 27 май получават поръчката. Още тогава Пеевски вече е бил поел контрола над дяловете на Василев. „Бях сляп, сега си плащам за това“, казва Василев, цитиран от „Дер Щандард“.
Изданието допълва, че миналия петък неговата Корпоративна търговска банка е трябвало да премине под специален надзор на централната банка, а медийната кампания във вестниците на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, както и разследване на софийската прокуратура предизвикали развитията.

„Дер Щандард“ допълва, че в България Василев е обект на критики от страна на много неправителствени организации и медии заради мащаба на участията му, простиращи се от лозарство през мобилни комуникации, бензиностанции до строителство.

Краткосрочният избор на Пеевски за шеф на тайните служби предизвика през юни 2013 г. антиправителствени протести, които продължиха половин година без спиране. Депутатът отрича да има влиянието над съдебната система, приписвано му от някои медии, посочва изданието и припомня, че самият Пеевски обвини Цветан Василев в поръчка за убийството му.

 

Spread the love