Роднини на издирвания 6-годишен Марин блокираха Аспаруховия мост, евакуират 68 семейства от бедстващия район

Filed under: България |

Огледите на постройките продължават и има вероятност броят на опасните сгради да нарасне

140-20-01-Според роднините никой не търси МаринРоднини на издирвания 6-годишен Марин от кв. „Аспарухово“ във Варна блокираха за кратко пътя за квартала. Намеси се полиция, а психолози успокояваха ситуацията.

Около15 роднини на детето бяха водени от неговата баба Тодорка Борисова, която още вчера предупреди, че ще блокират Аспаруховия мост, докато не се намери детето им или тялото му.
Протестиращи допускаха само автомобили с храна и вода за пострадалия район. Те поискаха среща с кмета и с президента.
По думите им той е обещал съдействие, но такова не виждали.
Бабата заплаши, че може да се самоубие тук, макар че има още десет деца, тъй като не се издържа на напрежението и искат да погребат детето си.
140-20-01-Бабата на Марин заплаши, че може да се самоубиеСлед намеса на полицията пътят бе отворен.
По-късно Тодорка Борисова се успокои, след като с нея разговаряха психолози. Те са там, за да оказват съдействие на пострадалите.
Роднините смятат, че това наводнение не е от дъжда, че е заради крадени пари, заради това, което не се е правело през годините, и призоваха някои да понесе отговорността.
Някои от близките изразиха съмнения, че полицията прикрива броя на загиналите, като според тях той е много по-голям от съобщения до момента.
В района има засилено полицейско присъствие, но преминаването на автомобили е безпроблемно.
„Никой не го търси. Просто нямам сили вече. И затова искам и се надявам детето ми поне да бъде открито. Че няма да го намерим живо, няма да го намерим, но дори умряло си го искам детето“, каза вчера бабата на Марин.
140-20-01-Според роднините никой не търси Марин-В понеделник бе открито тялото на издирваната 3-годишна Жана Шопова. Тя и Марин са били в къщата с най-много жертви – три, на ул. „Горна Студена“.
Започна евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово. Извършва се евакуация на 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища.
Огледите на постройките продължават и има вероятност броят на опасните сгради да нарасне.
Здравни медиатори от няколко български градове започнаха обход на къщите на четирите най-пострадали улици от квартала. Те ще проверяват дали хората имат личен лекар и при липса на такъв медиаторите ще се обърнат за съдействие към общината на място да дойдат специалисти.
Росица Иванова от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси коментира, че на практика в тези най-пострадали улици, в които преобладава ромското население, има хора, които не осъзнават реалното си състояние.

 

Spread the love