Дядо Йоан: Запазете вярата си в Бога и не обръщайте чувството на скръб в ропот

Filed under: Глас Свише |

141-15-822Много свещеници искат да дарят средства, някои дори го направиха, каза Варненският и Великопреславски митр. Йоан след заупокойната молитва в памет на жертвите. „Те пожелаха да има и сметка на самата митрополия и ще направим. Уверявам ви, че парите ще отидат там, където трябва”, допълни той. Дядо Йоан призова да се загърбят разправиите за това – чия е вината за катастрофата. Той се обърна към близките на загиналите: „Запазете вярата си в Бога и чувството на скръб не го обръщайте в ропот”.

Президентът Росен Плевнелиев пък каза, че няма място за „вайкане, има място за целенасочен и солидарен труд”. „Сега не е време за политизиране и за отиграване на ситуации, а всеки, независимо от цвят и партийна принадлежност, да покаже отношението си към своя народ. Аз ще се върна пак да видя какво е свършено”, каза президентът.

Ситуацията е трагична, каза митрополит Йоан. Той има уверението на християни, че ще съдействат и помогнат. Владиката отбеляза, че сега най-важното е да се помогне на хората с това, от което имат нужда. Той ще присъства на заседанието на Общинския съвет във Варна и там също ще се решава как да се помогне на пострадалите съвсем конкретно. Варненският владика подчерта, че помощ и подкрепа са оказали духовници от цялата страна, включително и от други поместни православни църкви. 141-15-822 2Митрополитът е готов да приеме 13 семейства, които са останали без дом след наводненията в квартал „Аспарухово”. Те ще бъдат настанени в митрополитската вила в местността Траката. Варненската митрополия също се включи в събирането на средства. Средствата ще бъдат предоставени на нуждаещите се с благословението на митрополита и под негов надзор. Банковите сметки са обявени и на сайта на митрополията.

Снимките:

  1. Дядо Йоан
  2. Митрополитът е готов да риеме 13 семейства, останали без дом заради наводнението в кв. „Аспарухово”.
Spread the love