Тялото на 6-годишния Мартин бе изровено изпод рухнала от пороя къща

Filed under: България |

След бедствието ДНСК установи незаконни строежи и задръствания от боклук в „Аспарухово“

142-17-01-Детето е намерено под развалините на съборена къща на ул. ГривицаТялото на 13-ата жертва на наводнението във варненския кв. „Аспарухово“ бе намерено в четвъртък. Потвърдено е, че става въпрос за 6-годишния Марин Маринов, който бе в неизвестност от 19 юни вечерта. Тялото е открито на ул. „Горна Студена“ при почистване на развалините от съборена къща.

Роднините на издирваното момче протестираха заради това, че тялото му не е намерено и не могат да го погребат според християнския обичай. Детето изчезна, когато приливна вълна от 2-3 метра заля кв. „Аспарухово“. Загинаха 12 души, сред които три деца. В понеделник бе намерено тялото на 3-годишната Жана.

Във Варна продължава събарянето на къщите, станали опасни за обитаване след пороите. В сряда бяха съборени четири къщи, в четвъртък сутринта се започва със седем. Общо около 20 опасни къщи на този етап ще бъдат съборени, а общо 108 къщи в „Аспарухово“ са негодни за живеене.

142-17-01-Около 500 доброволци помагат в ”Аспарухово”ДНСК откри незаконни строежи и задръствания от боклук в „Аспарухово“. Незаконни частни и общински строежи, задръствания от натрупани отпадъци – това са част от констатациите на ДНСК, която предприе цялостна проверка в района на варненския кв. „Аспарухово“, пометен от кален потоп след проливния дъжд преди седмица.

Районът в зоната между ул. „Горна Студена“ и ул. „Гривица“, където всъщност е най-голямото бедствие в „Аспарухово“, по устройствения план от 1978, е бил предвиден озеленяване, а тази е трябвало да бъде естествен завършек на дерето, наречено Западен охранителен канал, каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов в четвъртък пред БНР.

Регулационен план на кв. „Аспарухово“ е изработен през 1992 г., но не е влязъл в сила, тъй като е бил обжалван. През 2012 г. влиза общ устройствен план на Варна, в който колегите са предугадили опасността от подобно бедствие и там е поставен вече път, който би трябвало да спре или да реши донякъде проблема, продължи с обясненията Данов. Проверката на ДНСК е установила 10 незаконни имота край Западния охранителен канал.

„Установени са 10 имота в тази зона и 10-те са незаконно строителство. Те са пета категория. Премахването им е изцяло от компетенцията на общинската администрация. В останалите части на „Аспарухово“ са изследвани още 40 поземлени имота. Това са по т.нар. Източен канал. Част от тях са частни, част от тях са общински. Там също е установено сериозно количество сгради от пета категория, които са незаконно построени. Предстои изпращане до община Варна, да бъде сезирана, да предприемат действия“, каза министърът.

ДНСК е установила и поставяне на 4 тръби с общо сечение 1.20 метра и дължина 6 метра в стеснението на канала в долната му част. Над тръбите има бетон и земен насип и е изградено подобие на мост, но няма документи нищо от гореизброеното да е направено законно, допълни картината Данов. Предполага се, че именно тръбите и насипът са запречили водната маса, както и парапет, в който са се натрупали изхвърлени боклуци, автомобилни гуми, клони. Втората приливна вълна пък е причинена от микробус, преобърнат от течението в широката едва 3 метра „улица“ „Горна студена“, поясни той.

Варненският кмет Иван Портних коментира, че много хора не осъзнават заплахата и не искат да напуснат къщите си, които са негодни и опасни. „С тях работят психолози, за да могат да бъдат изведени, дори и принудително. Очакваме 20 фургона от „Гражданска защита“, за които е подготвена площадка с ток, вода и канализация, където ще бъдат настанени част от евакуираните. Всички общински бази също са на разположение, а на тези, които нямат друг изход, се плаща наем за квартира – 500 лева месечно. Специални средства са отпуснати за това“, каза Портних.

Нормата за фини прахови частици във въздуха на „Аспарухово“ е надвишена два пъти и половина, показват измерванията на Регионалната екоинспекция. Улиците на квартала се мият и се метат с машини. Измерванията на въздуха ще продължат до нормализиране на ситуацията.

 

 

Седмица след пороя във Варна бе открито тялото на 6-годишния Мартин.

Spread the love