20 недоволни черешари от Таваличево блокираха с касетки главния път, Георги Калфин: Искаме по-висока изкупна цена, с 60 ст. за кг не мога да свържа двата края

Filed under: Кюстендил |

Иво Димитров-Пифа укроти протестиращите, Борислав Гогев обвини собственик на пункт, че купува плодовете на съпартийците си за 90 ст. на кг

142-01-05  4ere6i1 copy20 недоволни черешопроизводители от кюстендилското село Таваличево блокираха главния път и се заканиха да не пропускат автобусите с работници до мината в Бобов дол. Протестиращите стовариха на тротоара касетки, пълни с плодове. Основното им искане е свързано с повишаване изкупната цена на червеното злато на Кюстендил. На мястото на недоволството бяха изпратени и няколко автопатрула. 142-01-05  4ere6i2 copyПристигна и началникът на РУП-Кюстендил Росен Райчев, който не допусна да се стигне до ексцесии.

142-01-05  4ere6i3 copyЗа 2 дни беше спряно изкупуването на череши, а през това време реколтата се скапваше в съдовете на земеделците. От вчера вече цената на плодовете по пунктовете върви по 60 ст. за килограм при 90 ст. 3 дни по-рано.

„При положение че на берачите се плаща по 30-40 ст. за набран килограм, питам аз какво ще остане за мен? Дали да покрия препаратите, или да остане и да се изхранвам“, коментирамладият Георги Калфин.

142-01-05 4ere6i4 copyСело Таваличево е едно от най-големите черешарски райони в Кюстендилско. В населеното място има повече от 20 пункта. Земеделски производител упрекна, че въпреки препоръките на полицията собственик си позволил да отвори пункт в гараж, далеч от централните места. По-рано на съвещание с кметовете и наместниците от РУП-Кюстендил се обявиха за редуциране на броя на пунктовете и да бъдат поставени на оживени места. Идеята е за по-добър контрол и предотвратяване кражбите на плода.

Недоволството в Таваличево срещу ниската цена на черешите придоби и политически нюанси. Крупният черешар Борислав Гогев свърза пунктовете с партийна централа. Според твърденията му собственик на пункт в селото плащал 90 ст. на кг само за черешите на съпартийците си, докато на останалите се изкупували по 60 ст.

Обстановката на центъра се тушира, след като с хората разговаря един от големите кюстендилски изкупвачи – Иво Димитров, по прякор Пифа. Той разясни на производителите, че има възможност да се качи цената скоро, когато кампанията стигне своя пик. В момента на берачите се плаща по 30-40 ст. на кило според пазарлъка, а на пазара черешите се търгуват по 2-2,50 лева. Част от реколтата е некачествена заради поройните дъждове, довели до кафяво гниене на плода.

Снимките:

1 Шефът на РУП Росен Райчев (с очилата на главата) разговаря с Георги Калфин – с татуировката на ръката.

2- Недоволни жители от изкупната цена

3 Иво Димитров е кюстендилският търговец, един от най-големите изкупвачи, който тушира напрежението.

4- Таваличани оставиха продукцията си на тротоара.

 

Spread the love