Проф. д-р Домозетов връчи приз на село Граница за най-едра череша от 35 мм, Антон Сасулски и младежи от Багренци изобразиха цар Михаил Шишман от череши

Filed under: Общество |

Digimax A50 / KENOX Q2Най-едрата череша с диаметър от 35 мм се е родила в масивите на кюстендилското село Граница, а местното читалище „Просвета“ получи и наградата за най-голям плод по време на 7-ото издание на Празника на череша. Приза връчи председателят на журито и директор на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов. Три самодейни институции влязоха в почетната тройка за най-красиво аранжиран щанд. Читалището в село Нови чифлик  получи бронза, а второто място остана за НЧ ”Славчо Темкин“ в Драговищица. Победителят е НЧ ”Отец Паисий 1925” в Багренци. Освен това три организации получиха и наградата „Златен печат“. Той се дава на участници, събрали най-много грамоти по време на празниците, организирани от община Кюстендил. Златният печат има и паричен еквивалент, каза шефката на отдел „Култура“ Дима Укалска. Заместник-кметът на община Кюстендил Надя Каратова връчи плакетите със златен печат на община Кюстендил на двете втори места за читалищата в Багренци и Жабокрът, на първо място е Сдружение ”Партнъори” – Кюстендил.

144-13-81  4ere6i5Традиционно читалището в Драговищица показва най-интересния и естетичен щанд. Ентусиазираните възрастни жени напътства чаровната секретарка Софи Плачкова. Една от най-активните – Цветанка Плачкова, споделя, че  за да изглежда щандът добре, е заслуга не само на един човек, а на цял екип. На живо бабите от Драговищица показаха в автентичен вид как се прави сладко от бели череши. Три денонощия младежите от село Багренци, Кюстендилско, правиха пано от череши с лика на цар Михаил Шишман, което бе и най-ударната атракция. „Причината да изобразим Михаил Шишман е, че той е основател на името на нашето село – Багренци. Като начало населеното място се е казвало Багреница, което представлява пурпурният цвят, или по-точно – наметалото на цар Михаил Шишман, която е паднала на наша територия. Преминавайки през нашето село, той изпуска багреницата си и оттам идва и самото име на селото“, коментира идеята си един от на-младите участници – Антон Сасулски. Паното е с размери 75 см на един метър. Аранжирано е от зелени джанки, бели и черни череши.

Снимките:

1 Пред щанда на село Шишковци. Седнала е председателката Ваня Ризова.

2 Антон Сасулски от село Багренци с паното на цар Михаил Шишман

Spread the love