След консултациите на „Дондуков“ 2: Изборите – на 5 октомври, на 6 август се разпуска НС, Плевнелиев: Нов кабинет в рамките на този парламент няма да има, банковата система е стабилна, има криза на доверието

Filed under: България |

Разполагаме с достатъчно резерви и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация

144-18-01-ce766791ec300f07386986ae369cfebbПредсрочните избори ще бъдат на 5 октомври, а 42-рото НС ще бъде разпуснато на 6 август и ще бъде назначено служебно правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след продължилите над 5 часа консултации с политическите партии. Президентът беше категоричен, че в рамките на този парламент е невъзможно да има нов кабинет.

Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство. Точна дата, на която кабинетът Пламен Орешарски ще подаде оставка, не беше посочена. Държавният глава посочи, че съставянето на служебното правителство е приоритет на президента. Той допълни обаче, че преди да определи състава му, ще проведе консултации с политическите партии, представени в националния и в Европейския парламент. Служебният кабинет трябва да работи два месеца преди датата за предсрочните избори, което означава, че кабинетът „Орешарски“ ще продължи да управлява поне до края на юли. Няма основание и причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака, заяви Плевнелиев.

На срещата вчера политическите партии, участвали в консултациите, са се обединили около нуждата от решителни мерки за гарантиране на стабилността. „Парите на гражданите и фирмите, вложени в банките, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,955 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото“, заяви Плевнелиев. По негови думи Валутният борд ще бъде отменен, когато българският лев бъде заменен от еврото.
„Разполагаме с механизми да се справим с всички опити за дестабилизация“, заяви президентът.
Президентът съобщи, че политическите партии са поставили банковата сигурност над политическите си различия.
Плевнелиев увери, че институциите предприемат всички мерки в подкрепата на банковата и финансовата стабилност. Той съобщи още, че са в ход законодателни промени в тази връзка. „Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и да покажат резултати. Призоваваме хората да бъдат спокойни“, добави още Плевнелиев.

Spread the love