Читатели сигнализират:„Кебап 13” и пицария „Парти” в Благоевград газят закона за общественото здраве, нямат тоалетни за клиенти

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград д-р М. Бащавелов: Това е абсолютно недопустимо, започваме проверки, ще глобяваме нарушителите

145-07-01111  P1200699 copyЗаведенията за бързо хранене в Благоевград масово нарушават закона за общественото здраве. Това сигнализира в редакцията на „Вяра” възмутена клиентка на едно от най-елитните и оборотни заведения за хранене в областния град Елена Петрова. Тя разказа: „Аз и цялото ми семейство най-редовно се храним в ресторанта за бързо хранене „Кебап 13”, намиращ се на централна улица. Всяка неделя заедно с децата и съпруга ми сядаме там, тъй като пиците и дюнерите, които заведението предлага, се харесват на малките.145-07-01111  P1200705 copy Последния път обаче едно от децата поиска да отиде на тоалетна и от троснатия отговор на продавача на топлата витрина разбрах, че заведението няма санитарен възел. Останах учудена и помолих да ми посочи поне чешма да измия детето, което от дюнера се беше изцапало. Оказа се, че нямат и чешма. Поисках да разговарям със собственика, но ми отговориха, че той е много зает и няма време да се занимава с такива неща. 145-07-01111  P1200706 copyПонеже се разгневих, персоналът „любезно” ме насочи да отведа детето си на тоалетна, щом не може да стиска, в барчето срещу „Кебап 13”. Тръгнахме си бесни и разочаровани. Оттогава с мъжа ми сме категорични, че повече няма да стъпим в това заведение”, категоричана е Елена. Жената допълни, че имайки предвид високите цени в заведението, би следвало там да има тоалетна. „Кой разреши това заведение да функционира, коя инспекция разписа документите му, че е годно за търговска дейност”, възмущава се Елена.

145-07-01111  P1200708 copyАналогична е и ситуацията в пицария „Парти”, посочиха благоевградчани при анкета на вестника и уточниха, че става дума за заведението при бившия магазин „Висота”. Там също за клиентите няма санитарен възел. Има тоалетна само за пресонала.

Потърсихме за коментар директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград д-р Михаил Бащалавелов. „Абсолютно недопустимо е заведние, което работи с клиенти, да няма тоалетна, нашата дирекция не би разрешила да функционира такова заведение, ако няма санитарен възел. От вас чувам, че в Благоевград има такива заведения. Ние издаваме разрешителни за работа само срещу това, че ни се представя санитарен възел. Друг е въпросът, че от подобен род заведения персоналът казва, че нямат тоалетна, това най-вероятно го правят с цел да не мият и чистят след клиентите си, но това е неправилно и подлежи на санкция. Започват спешни проверки по въпроса, ако бъдат в действителност установени нарушения, нарушителите ще бъдат санкционирани”, закани се д-р Бащавелов. „В случаите, когато гражданите установят подобни нередности нека подават сигналите си на сайта на нашата дирекция или лично на място при нас, за да може да реагираме своевременно”, допълни той.

Снимките:

1 и 2 В „Кебап 13” масите рядко са празни.

3 и 4  Винаги има клиенти и пред пицария „Парти” в Благоевград.

 

 

Spread the love