Започна поредното дело за атентата пред клуба на „Евророма” в Сандански: Свидетели: Бомбата беше в лилава чанта до една саксия близо до вратата, подсъдимият Н. Йовев–Горския: Невинни сме, сестра му: Вечерта бяхме на рожден ден в хотел „Омон”

Filed under: Благоевград,Сандански |

Близка на един от подсъдимите: Разследващи полицаи са заплашили свидетеля Георги Кирянски да даде неверни показания

146-01-0444444 P1200714 copyДесетки свидетели бяха разпитани вчера в Окръжен съд – Благоевград по делото за бомбения атентат през лятото на 2012 година пред офиса на „Евророма” в Сандански, при който загина 50-годишният Малин Илиев. Близо 50 пък бяха младежите близки до четиримата обвиняеми Николай Йовев – Горския, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев, които влязоха в съдебната зала в подкрепа на своите приятели. 146-01-0444444 P1200716 copyРазпитаните вчера свидетели, предимно от ромски произход, часове наред разказваха пред съдебните заседатели какво точно се е случило в деня на атентата. Всички бяха категорични, че бомбата е била поставена в малка лилава чанта до саксия, намираща се в близост до вратата на офиса на „Евророма” в курортния град, и избухнала в ръцете на Малин Илиев, когато той взел чанатата.

146-01-0444444 P1200721 copy„Въпросната сутрин бяхме тръгнали на работа. Преди да се качим в буса, шофьорът му Малин случайно видя чантата, попита на кого е, наведе се и я взе, тогава тя избухна в ръцете му”, разказа пред съда свидетелят Иван Шаламанов. Неговата версия бе подкрепена и от останалите свидетели, разпитани вчера.

146-01-0444444 P1200723 copyОсвен колегите на Малин Илиев сред призованите по делото за разпит бяха сестрата Аделина и бащата Добрин на подсъдимия Николай Йовев–Горския. Те за пореден път категорично заявиха, че отправените обвинения срещу младежите са абсолютно безпочвени и неприемливи. „Целият процес срещу брат ми и останалите момчета е скалъпен на 100 %”, това заяви минути преди да даде показания по делото пред съда сестрата на главния обвиняем Николай Йовев – Аделина. „Това, че всичко е една постановка, е видимо и от разпитите на всички свидетели до момента. Процесът е политически, просто те са най-удобните за някого да бъдат обвинени. Самият министър Цветлин Йовчев преди време в свое интервю заяви, че брат ми и приятелите му са невинни. Още повече че вечерта преди взрива с бомбата аз, брат ми и приятели бяхме на рожден ден заедно в Благоевград в хотел „Омон”. Прибрахме се заедно към полунощ и си легнахме, рано сутринта на следващия ден полицията дойде у дома и прибра Николай под претекст, че заедно с приятелите си е извършил атентатат”, категорична е тя.

Близките до подсъдимите недоумяват как така изведнъж при вчерашния разпит всички свидетели разказват, че бомбата е била поставена в чанта до саксия. „Тиражираха се какви ли не версии за бомбата, първо разследващите казаха, че бомбата е била поставена в чанта, закачена на вратата на партийния офис, след това се каза, че чантата е била долу до вратата, сега пък била намерена до саксия при вратата. Няма да се учудим, ако следващия път се каже, че чантата е била спусната от самолет пред офиса”, казаха те. Приятелката на Горския – Тоника, също е абсолютно убедена в невинността на приятеля си. Според нея всичко е един фарс, който рано или късно ще приключи и истината ще излезе наяве. Близка до единия от обвиняемите, пожелала анонимност, разказа, че разследващи полицаи в Сандански са заплашили свидетеля от предходния разпит Георги Кирянски да даде показания, каквито те му наредят. В противен случай щял да си има работа с тях и да го вкарат в ареста за 5 дни.

На излизане от съдебната зала самият Йовев заяви, че въпреки всичко вярва в справедливоста и в това, че заедно с останалите ще бъдат оневинени. „Процесът е тежък и труден, но съм сигурен, че накрая правдата ще възтържествува”, каза той.

Припомняме, че Николай Йовев, известен като Горския, е обвиняем за взрива от 2012 г. пред офиса на „Евророма” в Сандански, при който загина 50-годишният строител Малин Илиев. Той заедно с Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев бе задържан скоро след инцидента с обвинение, че са приготвили бомбата, убила Илиев. При гледането на мерките им за неотклонение като доказателство за участие в престъпното деяние бе посочено, че натривките по ръцете на някои от тях са показали наличието на вещества, съдържащи се във взривното уустройство.

Йовев остана зад решетките 18 месеца, до декември миналата година. Според него и сподвижниците му делото срещу тях е политическо.

Снимките:

1 Сестрата на Йовев – Аделина е убедена в неговата невинност.

2 Приятелката на Горския – Тоника е неотлъчно до него.

3 Николай Йовев – Горския е категоричен, че справедливоста ще възтържествува

4  Да подкрепи единия от обвинените – Александър, Ангелов бе дошла и приятелката му.

Spread the love

2 коментара за: Започна поредното дело за атентата пред клуба на „Евророма” в Сандански: Свидетели: Бомбата беше в лилава чанта до една саксия близо до вратата, подсъдимият Н. Йовев–Горския: Невинни сме, сестра му: Вечерта бяхме на рожден ден в хотел „Омон”

 1. Доживотен затвор! На тоя психопат тва му е най-малкото престъпление в живота, а и се гордее с него! СМЪРТ ФАШИСТКА СГАН!

  az
  2014/август/18 at 14:53 PM

  • IDIOT, platen клакьор си коментаторе!

   БЪЛГАРИН
   2015/май/27 at 22:11 PM