Кметове от община Благоевград негодуват: Налагат ни непознати хора да пазят селата ни, трябват им месеци да опознаят района  

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Областният управител Муса Палев: Няма изискване да се одобряват само хора от съответното населено място

147-07-01  musa palev3Кметове от община Благоевград негодуват от масовата подмяна на имена в списъците за наемане на работа по програма „Сигурност“. Селските управници не са съгласни с реда на назначаване, защото на работа при тях отиват охранители от други населени места, без да познават районите, за които ще отговарят, и ще им трябват месеци, за да го опознаят.

147-07-01  rosen11Според кметския наместник на Дъбрава Росен Георгиев с назначаването на безработни от други населени места кражбите скоро няма да спрат, защото те не познават района и местните жители. Само през последните месеци в Дъбрава са разбити и ограбени трите църкви.

“Ние имаме огромен проблем с кражбите в село Дъбрава и за мен беше изключително важно хората да са тукашни, за да мога аз да комуникирам много по-добре с тях”, отбелязва Георгиев. Засега в Дъбрава е назначен един охранител от Благоевград, който обаче тепърва ще опознава района. В селата Бело поле,Дъбрава, Логодаж и Покровник ще охраняват четирима души, в Селище двама.

Любчо Стойчев е един от безработните в село Дабрава и е взел пари назаем, за да направи медицински изследвания и да кандидатства по програмата. “И взимам от хора пари назаем, защото съм безработен, нямам пари. Взимам във вторник, отивам в борсата и ми казват, че ме няма в списъка”, разказва за неволите си той.

Кметът на село Покровник Методи Цонев разкри, че непознатите охранители ще пазят имотите, сред които има 5000 декара с жито, насаждения и селскостопанска продукция.

.„Не може да носим само отговорности, а да нямаме никакви права. Кой друг, ако не ние, познава местните жители. Не може полицията да е одобрила нашите предложения, а от областната управа да подменят хората без аргументи. Как наетите ще пазят селото ни, след като не живеят тук и не познават района“, чуди се Методи Цонев.

Кметовете настояват да бъдат възстановени подадените списъци и да се гарантира прозрачното изпълнение на програмата.

От Областната администрацияв Благоевград обясниха, че назначенията стават по реда на подаване на документите от безработните, а не по населените места, в които живеят. “Няма такова изискване да се одобряват за съответното населено само хора от съответното населено място. И в крайна сметка, след като отговарят на условията, няма как да ги върна”, коментира областният управител на Благоевград Муса Палев.

Национална програма ”Сигурност” няма еквивалент в досегашната практика на социалното министерство. Тя се реализира в сътрудничество с МВР. Целта е опазване на обществения ред на места в висока битова престъпност и в същото време осигуряване на заетост в райони с висока безработица.

Одобрените по програмата в Благоевградска област са 250 души, като са назначени 205, съобщиха от областната администрация.

Снимките:

1 Муса Палев

2 Росен Георгиев

3 Методи Цонев

Spread the love