Инвеститори от Дубай заявяват интерес да строят ферма край с. Ореше, внасят 1000 крави специална порода от Франция

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

Арабските животновъди възнамерявали да купят 100 дка общинска земя и да направят сериозни инвестиции в гърменското село

149-06-01-1-KRASI-2  селският площад в Ореше copyЧетирима животновъди – инвеститори от Дубай, вчера си тръгнаха от гърменското село Ореше след двудневно посещение. Според запознати посещението има проучвателен характер за осъществяване на голям инвестиционен проект на територията на селото. Арабските животновъди, след като проучили възможностите и терените, са си тръгнали с категоричното становище и желание да инвестират в селото за изграждането на огромна ферма, а впоследствие и да затворят цикъла с мандра и кланица. Според инвестиционните намерение за осъществяване на проекта арабските животновъди имат готовност да закупят 100 декара общинска земя в местността Тетрек, за която покупка днес от техен местен представител ще бъде внесено искане в администрацията на община Гърмен, за да бъде гласувано на едно от следващите заседания на ОбС. При двудневните  предварителни преговори арабските животновъди, които са част от изпълнителите на замисления проект, са заявили готовност на първо време да внесат от Франция 1000 крави специална порода. До края на този месец и началото на другия основният инвеститор лично ще пристигне в Ореше за официалното представяне на инвестиционните намерения. Малкото, което засега се знае, е, че проектът предвижда осигуряване на заетост и добро заплащане на много хора от региона, коментира местният бизнесмен Веселин Камбуров, при когото чужденците в последните два дни бяха на частно посещение, за да добият предварителна представа за терените и възможностите за изпълнението на големия проект, който предполага влагане на сериозни инвестиции.

Село Ореше се намира в планински район. То попада в историко-географската област Чеч. Географското му разположение е предпоставка за отглеждане на голямо количество тютюн, което е и основният поминък на населението. В селото според последното преброяване живеят 238 жители. Ореше разполага с огромно землище от 14 556 кв. км.

Самото село е още един бисер от множеството неопознати родопски села. Интересни забележителности в околностите му са невероятната природа и много интересни скални образувания, вековни дървета и чудни зелени поляни.

 

Снимка:

Площадът на село Ореше

Spread the love