Митко Николов,член на Българския културен клуб в македонския град Струмица: От 100 000 население в Струмишки окръг всеки втори е българин или иска българско гражданство

Filed under: Искам думата |

154-09-02  Mitko-Nikolov-ot StrymicaВсеки втори гражданин на Стумишки окръг, коxто е около 100 000 душиq се чувства българин,заяви пред в.”Вяра” Митко Николов, член на Българския културен клуб в съседния на Петрич македонски град Струмица. Той конкретизира цифрата и заради предстоящото събитие в Струмица. През следващите дни там ще се състои среща на представители на Сдружението на българските общини с председателя на Стумишкия общински съвет, които ще подкрепят инициативата на Българския културен ценър за отстояване на българщината.

”Ние от Българския културен клуб ще ги срещнем с председателя на съвета на община Струмица. Така те ще добият представа за дейността му”, коментира Николов. Той подчерта още, че в момента в Пиринско няма македонисти. ”Няма македонска нация. Това е измислица на Сърбия и Русия. В Петрич също не може да има корени ОМО „Илинден”, категоричен е той.

Според Митко Николов в родния му град Струмица българщината е изключително засилена. ”Всеки втори човек има българско гражданство и все повече хора искат да станат български граждани”, каза той. После пресметна: „Струмица е около 40 000 души, със селата около 100 000. От тях всеки втори човек има българско гражданство или иска да го получи, следователно – около 50 000 души.”

Той уточни, че българската организация има членове в цяла Македония. ”Не мога да кажа точната бройка, но е важно, че всеки ден идват хора от цяла Македония и искат да станат наши членове”, поясни той. В момента е дадено правото на Българския културен клуб да дава удостоверения за придобиване на правото на желаещите да станат български граждани. Такова досега е издавано в София от Държавната агенция за българите в чужбина. ”Това право сега го дадоха на нас. Без ние да издадем наше удостоверение на желаещите, те не могат да добият българско гражданство”, е новото в разпоредбите на Държавната агенция за българите в чужбина, предоставено на Българския културен клуб в Струмица. Издаването на такъв важен документ обаче става само след заплащане на годишна членска такса от 10 евро на човек. Така след като е получил членската си книжка, желаещият придобива и удостоверение, с което отива в ДАБЧ за придобиване на българско гражданство. Това е най-новото, което е въведено само за нашите от Р. Македония, похвали се Николов.

Предстоящата среща е именно по този повод – за разяснения към желаещите да станат пълноценни български граждани, поясни още Митко Николов.

Снимки:

1.  Митко Николов

Spread the love