За 328 млн. лв. актуализация на бюджета настоява Надзорният съвет на НЗОК, Чобанов намери само 225 млн. лв.

Filed under: България |

Който ми дава ултиматуми, да си гледа работата, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков

157-18-01-ImageHandler

Който ми дава ултиматуми, да си гледа работата. Това заяви след извънредно заседание на Надзорния съвет на Здравната каса зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Изявлението му дойде по повод заканите на негови колеги, които обявяват, че утре отново ще излязат на протест. „Аз съм лекар преди всичко и съм от този бранш, така че не приемам ултиматумите на колегите си. Работим по въпроса и правим всичко възможно да има пари за болниците до края на годината“, подчерта той. Пенков е на мнение, че бюджетът трябва да се актуализира, но при първоначално поисканата сума от касата в размер на 328 млн. лева. Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обаче обясни, че Финансовото ведомство може да отпусне само 225 млн. лева. Надзорният съвет от своя страна не е приел това предложение и не го е разгледал на днешното си извънредно заседание. Те твърдо застават зад исканата първоначално сума и стана ясно, че тя дори е гласувана. Ако, хипотетично, приемат по-ниската предложена сума, трябва да бъде изготвена нова наредба. Представителите на синдикатите, които също присъстваха на заседанието, също не приемат предложената сума от МФ. На това Людмила Петкова отговори: „Правителството и парламентът решават дали ще бъде, и с колко, актуализиран бюджетът на Здравната каса“.

225 милиона лева могат да бъдат осигурени от държавния бюджет, за да се покрие дефицита в бюджета на Здравната каса. Това се казва в писмо на министъра на финансите Петър Чобанов, което е адресирано до министъра на здравеопазването доктор Таня Андреева.

157-18-01-430x353

В писмото се казва, че сумата може да се осигури за сметка на намаляване на разходите на министерствата и ведомствата. От там препоръчват да има действие и за по-добри мерки, които да водят до контрол върху разходите и управлението на финансовите ресурси на касата.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева също е изпратила писмо до Надзорния съвет на Здравната каса с искане за преработване на законопроекта за промени в бюджета на НЗОК.

Тези промени трябва да се съобразят с препоръките на финансовия министър.

Spread the love