С 422 гласа Жан-Клод Юнкер е новият председател на Европейската комисия: Нужни са 300 млрд. инвестиции за съживяване на икономиката на ЕС

Filed under: Свят |

Евродепутатка от ГЕРБ попиля Камерън за имигрантските квоти

158-20-01-65e64a93c163c5509581c615898fdf9d

С 422 гласа Европейският парламент избра бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия, предадоха осведомителните агенции във вторник.

158-20-01-20140715.qypxuzkjad

Първото ключово послание на Жан-Клод Юнкер бе, че работи за осигуряването на 300 милиарда евро за съживяване на икономиката в ЕС през следващите пет години. Парите трябва да се инвестират за преодоляване на проблема с младежката безработица и стимулиране на растежа. „Инвестициите са най-добрият съюзник на безработните. Границата за определението „млади хора“ трябва да бъде променена от 25 на 30 години“, каза Юнкер.

Идеята му явно е част от поетите ангажименти в замяна на подкрепата на Партията на европейските социалисти (ПЕС). По-рано във вторник на свое отделно заседание групата на ПЕС поиска да бъдат инвестирани 200 милиарда, но десният политик реши дори да вдигне мизата. Настояването за промяна на дефиницията за младите хора също дойде от ПЕС.

158-20-01-photo_verybig_526872

Юнкер обаче гарантира, че ЕС няма да променя строгите си правила за бюджетния дефицит и политиката за намаляване на държавните дългове. Парите трябва да дойдат от съществуващите бюджетни ресурси, Европейската инвестиционна банка и частния сектор.

„Почитател съм на социалната пазарна икономика – благоденствие за всички. Досега се провали стремежът за печалба на всяка цена, социалната пазарна икономика не се е провалила“, коментира Юнкер. Той допълни, че кризата в ЕС не е свършила, защото тя не е била икономическа, а криза на дълговете.

Задължителна минимална заплата

Друго социално обещание бе, че ще настоява за въвеждане на минимално социално възнаграждение във всяка страна членка на ЕС, за да се предотврати социалният дъмпинг.

Юнкер обяви, че ще работи за „реиндустриализация на Европа“. Приоритетните сектори са енергетиката, транспорта, широколентовия интернет и промишлените клъстери. Целта е европейската икономика отново да стане конкурентоспособна, защото е изостанала, смята Юнкер. Той иска по-малко бюрокрация в ЕС, а Еврокомисията да бъде много по-ангажирана политически да работи в тясно сътрудничество с парламента.

Юнкер пое ангажимент да направи регистъра на лобистите в ЕС общодостъпен и задължителен. Наред с това новият председател ще предложи създаване на еврокомисар за защита на основните права в ЕС.

За европейски енергиен съюз

Юнкер коментира преди избора, че украинската криза е показала, че ЕС има нужда от европейски енергиен съюз. „Трябва да разнообразим източниците си на енергия, да свържем мрежите си и да намалим зависимостта си от някои външни доставчици“, посочи Юнкер.

Другите поставени от него въпроси, които засягат сигурността на Европа, бяха емиграцията, охраната на външните граници и развиването на европейската система за сигурност. Юнкер заяви, че бъдещият върховен представител по външната политика и сигурността не трябва да бъде спиран от външните министри на ЕС.

Без разширение на ЕС поне 5 години

Друго важно послание на Жан-Клод Юнкер бе, че няма да има ново разширяване на ЕС през следващите поне пет години. Всички държави на Западните Балкани обаче ще получат своята европейска перспектива.

„ЕС има нужда от пауза в процеса си на разширяване, за да консолидира постигнатото досега, когато в него има 28 членове. Под моето председателство на ЕК преговорите, които са в ход, ще продължат, по-специално тези със Западните Балкани, които имат нужда от европейска перспектива“, каза той.
Бившият премиер на Люксембург призова също така за по-интензивни усилията за сътрудничество, асоцииране и партньорство с източните съседи на ЕС, като Украйна и Молдова. „Украинците са европейски народ и Украйна има своето място в Европа“, заяви Юнкер.

„Победи демокрацията“

Час преди гласуването с хартиени бюлетини беше ясно, че Жан-Клод Юнкер ще бъде новият председател на Европейската комисия. Зад него първо застана групата на Социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент, в която членува Партията на европейските социалисти. Минути по-късно либералите от АЛДЕ също съобщиха, че го подкрепят.

Така в Европейския парламент се стигна до обединение на трите големи европейски партии срещу евроскептиците и антиевропейските движения. Дебатът се фокусира върху твърденията на ЕНП, С&Д и АЛДЕ, че Юнкер е бил избран от всички европейци. Техните опоненти обявиха, че той е кандидат на задкулисието в ЕС.

Манфред Вебер (Германия), председател на групата на Европейската народна партия, чийто кандидат е Юнкер, очаквано заяви, че той е подходящият човек, който в подходящия момент и е бил избран от европейците.

„Готовността за промени е нашето бъдеще. Трябва ни делови подход, да бъдем прагматици, да имаме идеи за бъдещето. Искам да видим в Европа източник на радост и бъдеще. Основателите за ЕС може да са били хора с илюзии, но те победиха и изградиха Общността върху останките от Втората световна война“, посочи Вебер.

Председателят на групата на С&Д Джани Питела (Италия) отбеляза, че Юнкер е важни идеи на неговата формация, включително въвеждането на минимално възнаграждение в ЕС. „Даваме Ви своето доверие“, обърна се той към Юнкер.“Трябва да повишим покупателната способност, за да се повиши търсенето. Необходима е социална защита. Заради икономиите се промениха възможностите за ръст. Трябва равновесие между оздравяването на обществените разходи и растежа“, допълни Питела.

Ги Верхофстат (Белгия), председател на групата на АЛДЕ, заяви, че ако Юнкер бъде подкрепен, веднъж завинаги ще бъде установена европейска демокрация, в която избирателите определят какво се случва.

Габриеле Цимер (Германия), председател на групата на Европейската обединена левица, също изрази несъгласие отсега да се говори за голяма победа за демокрацията. Това все още е малка стъпка, свързана с разпределение на постове и власт, посочи тя по повод процеса на номиниране на Юнкер. Две трети от хората в ЕС не гласуваха въобще или не подкрепиха ЕНП. „Няма да получите подкрепата на нашата политическа група, но когато работите в интерес на хората, ще Ви подкрепяме“, поясни тя в обръщение към Юнкер. Същата позиция изразиха и от групата на Зелените.

„Победиха лобитата в ЕС“

В същото време Сайед Камал (Великобритания), председател на групата на Европейските консерватори и реформатори, обяви че неговата група не приема процеса, довел до номинацията на Юнкер. По неговите думи Юнкер е част от задкулисните сделки в ЕС.

Найджъл Фараж (Великобритания), съпредседател на групата „Европа за свобода и пряка демокрация“, допълни, че никой в неговата страна няма нищо общо с номинацията на Юнкер, тъй като името му не е присъствало на бюлетините.

„Само се преструваме, че сме постигнали повече демокрация. Днешният процес напомня на съветските времена – имаме само един кандидат, за когото ще гласуваме днес. Тайното гласуване премахва отчетността пред избирателите, това е обида към тях. Ще гласуваме против, защото искаме истинска промяна. Ще e удоволствие за мен да влизаме в битки в следващите години“, каза Фараж.
Марин льо Пен (Франция), представител на независимите евродепутати, заяви, че „Европа се е превърнала в мъртъв проект, обсебена от хора, борещи са за собствените си интереси“. Властта на Юнкер би била незаконна, тъй като е излъчен от лобитата в ЕС, допълни Марин льо Пен.

Ева Паунова напомни, че свободното движение на граждани не бива да бъде застрашено, а активно насърчавано

В понеделник вечерта по време на втората работна сесия от новия мандат на Европейския парламент в Страсбург евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова направи изказване в пленарната зала по темата за имиграционната политика на правителството на Великобритания. Повод за изказването беше публикувана от BBC информация, според която партията на Дейвид Камерън има намерение да въведе квота, с която да сведе броя на имигрантите в страната от бъдещите държави – членки на ЕС, до определен минимум, съобщава пресцентърът на ГЕРБ. Първоначално квотата е била планирана да се отнася и за гражданите на България и Румъния, но засега изглежда идеята е замразена.

Паунова разкритикува твърдението на британския министър-председател, че имиграцията внася голямо напрежение върху британското общество и икономика, като представи данни, които сочат точно обратното. Тя цитира актуален доклад на Европейската комисия, който показва, че „имигрантите от по-бедните държави – членки на ЕС, са нетни вносители в публичните финанси, те са с по-висок процент на участие на пазара на труда и се възползват по-малко от помощи и обществени услуги, отколкото е средното равнище за страната домакин“.

Българският представителят на ГЕРБ в групата на ЕНП в Европейския парламент припомни, че в днешно време е жизненоважно да се придържаме стриктно към основните принципи и ценности на Европейския съюз, за да можем да се съсредоточим върху това да вървим напред и да избягваме регресивни политики.
В заключение Ева Паунова от ГЕРБ заяви: „Ние, като членове на Европейския съюз, сме част от уникален обществен договор, който ни позволява да реализираме своя потенциал по възможно най-добрия начин, без ограничения и граници. Това е постижение, с което можем и трябва да се гордеем. То е и причината за това принципът на свободно движение да не бъде застрашаван, а напротив – да се насърчава активно“.

Spread the love