Депутатите приеха на първо четене: Пияните шофьори ще лежат в затвора до 5 г., убият ли някого – до 10 г., дрогираните зад волана ще търкат наровете до 3 г.

Filed under: България |

159-19-02-Промените в закона бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ и ДПС. От БСП се въздържаха

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс по предложение на ГЕРБ, с които се въвеждат по-тежки наказания за пияни, използвали наркотици, неправоспособни или за шофьори, предизвикали инцидент на пешеходна пътека. При влязла в сила присъда за управление с над 1,2 промила и нов случай на шофиране с над 0,5 промила провинилото се лице вече ще се наказва с от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева вместо досегашните 2 години и глоба от 100 до 300 лева, решиха депутатите.

При шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози наказанието вече ще бъде от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1500 лева вместо досегашните 2 години лишаване от свобода. При повторен случай на шофиране след употреба на наркотици провинилите се вече ще се наказват със затвор от 1 до 5 години и глоба от 500 до 1500 лева.

При шофиране в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, вече ще има наказание до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева вместо досегашните 2 години лишаване от свобода.

Завишават се и наказанията при причиняване на смърт или телесна повреда след употреба на алкохол, наркотици и управление без книжка. Вместо досегашните 1 до 5 години при тежка или средна телесна повреда наказанието вече ще бъде от 1 до 6 години, а при особено тежки случаи вместо от 2 до 8 години наказанието ще бъде от 2 до 10 години.

При причинена смърт вместо досегашните 3 до 10 години наказанието вече ще бъде 3 до 15 години, а при особено тежки случаи вместо 5 до 15 наказанието ще бъде 5 до 20 години. Ако нарушителят е избягал от местопроизшествието, наказанието при тежка или средна телесна повреда ще бъде лишаване от свобода от 1 до 5 години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от 2 до 8 години. При смърт – лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от 5 до 15 години.

В мотивите на ГЕРБ е посочено, че жертвите на катастрофи по пътищата в страната са се увеличили според черната статистика на МВР. От началото на годината при пътнотранспортни произшествия у нас са загинали 240 деца, жени и мъже.

За същия период на миналата година жертвите са били 194.
Употребата на алкохол и наркотици са сред основните причини за катастрофи с голям брой жертви в Европа. За България статистиката показва, че полицията санкционира около 9000 пияни шофьори годишно. От 2011 г. се правят и тестове за употреба на наркотични вещества и прекурсори, особено за причинители на тежки инциденти. През 2013 г. у нас са наложени санкции на 149 шофьори, употребили наркотици.

Spread the love