Надзирателят от бобовдолския затвор Иво Димитров с молитва пали свещ в църквата на Джерман, Борислав Тасков доведе внуците си от Чикаго за курбана в селото

Братя Буранови от Дупница се молиха за здраве и късмет

163-NIKI-1 Picture 12099

С двете си внучета – Вивиан и Никълъс, които живеят в Чикаго, беше дошъл на курбана за Илинден в дупнишкото село Джерман. Бившият червен кмет на селото сега работи в посолството в Белград – Борислав Тасков.

163-NIKI-1 Picture 12102

”Това са моите две внучета, деца на дъщеря ми Рая, които живеят от години в Чикаго. Дошли са за няколко седмици”, сподели развълнуван Тасков. Виви и Ники, както ги наричат галено, запалиха свещичка за здраве в храма и опитаха от вкусната погача, която освети отец Кирил. „Св. пророк Илия пази нашето китно село от градушки, от природни бедствия”, сподели отец Кирил.

163-NIKI-1 Picture 12112

Да си вземат от ястието, бяха дошли семейство Валентина и Александър Люнгови. Дамата работи в кметството в село Слатино. Заедно с тях беше дошъл и баща й, бившият военен Велин Панчев. ”Всяка година идвам на курбана. Паля свещичка за здраве и късмет”, сподели Панчев. С тях беше дошъл и Иво Димитров, който е надзирател от Главна дирекция ”Изпълнение на наказанията” в затвора в Бобов дол.

163-NIKI-1 Picture 12115

Двамата братя Костадин и Кирил Бурановски, единият от които (Кирил) е бивш шеф на ТЕЦ-а, също присъстваха на курбана. „Всяка година на този хубав ден – Илинден, идваме със сина ми Сашко, за да запалим свещичка за здраве и късмет”, сподели Даниела Борисова, която беше част от Инициативния комитет в село Джерман срещу изграждането на депото в селото. От Дупница бяха дошли известната зъботехничка Красимира Спасова със сестра си Катя Спасова, която е дългогодишна служителка в пощата в града. Бившият военен Страхил Спасов, който сега работи като охрана в една от банките в Дупница, беше дошъл, за да си вземе от курбана. „Всяка година идвам на курбана.

163-NIKI-1 Picture 12120

Моите деца, които живият в САЩ, са част от дарителите за изграждането на чешмата в двора на храма”, сподели Спасов. От вкусния курбан опитаха съпругата на кмета Ангел Цветков – Мая, дъщеричката му Жасмина, бившият кмет на селото Иван Борисов и много миряни, които бяха дошли специално за християнския празник Илинден.

Кметът на село Джерман Ангел Цветков и секретарката на кметството Анелия Граховска хапнаха от вкусния курбан на Илинден.

„Всяка година на този ден приготвяме вкусен курбан. Тази година сме приготвили 11 казана с 11 овце. Ориз, чушки, кромид лук, домати, черен пипер, дафинов лист са част от продуктите, които сме сложили”, сподели Димитър Станоев, който приготвяше курбана. В късния следобед в двора на църквата ”Св. Успение Богородично” започнаха да идват миряните, които носеха със себе си съдове, за да си сложат от ястието.

Снимките:

1 Димитър Станоев приготвя курбана

2 Отец Кирил и бившият кмет на селото Иван Борисов

3 Известната шахматистка Маргарита Войска, общественикът Георги Харамийски  и др.

4 Отец Кирил и кметът Ангел Цветков

5 Бившият шеф на ТЕЦ-а Кирил Бурановски върти черпака на курбана

Spread the love