Самодейците от Сатовча и Хаджидимово редуват репетициите за събора на Предела с работата на полето, събират се по 2 пъти на ден да разучават песни и танци

Filed under: Оживление |

168-12-03  Абланица

Фолклорните групи от общините Сатовча и Хаджидимово са в трескава подготовка за „Пирин пее 2014”, съобщиха от местните читалища. Въпреки напрегнатият полски сезон репетициите са ежедневни, а понякога самодейците се събират и по два пъти дневно, за да репетират музиката и песните, с които ще се представят на традиционния събор в местността Предел на 2 и 3 август. Най-добрите самодейни групи от читалищата в Плетена, Абланица, Сатовча, Туховища, Сатовча и др. се надяват и тази година да спечелят награди и медали.

 

168-12-03  Вълкосел

ХІV събор на народно творчество „Пирин пее“ ще е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Програмата за традиционното фолклорно събитие бе одобрена  в областната администрация в Благоевград от председателя на Оперативното бюро за подготовката на събора Костадин Дурчов  – зам. областен управител, и зам.-председателя на организаторския отбор Венцислав Гърменов – зам.-кмет на община Разлог. Готова е и схемата за транспорт и паркиране по време на събитието, като е маркиран и паркингът за превозните средства, с които ще пристигнат хилядите самодейци, участници в събора „Пирин пее 2014”.

Организаторите съобщиха, че съборът ще бъде подсигурен с качествена и безопасна питейна вода от временни чешми, като са определени вече и местата на търговските обекти, пунктовете за медицинска помощ, химическите тоалетни и дейностите по пожарната безопасност.

168-12-03 Сатовча

Всички 14 общини от област Благоевград ще участват със свои представители на сцените на „Пирин пее“. Над 2200 изпълнители на автентичен фолклор ще се надпяват в Пирин.

 

Spread the love