След като НАП даде глътка въздух на затъналото с близо 1 млн. лв. борчове лечебно заведение: Лекари масово напускат Профилакториума в Перник заради неизплатени заплати от 2 г., бившият шеф д-р Богданов плащал 8 лв. за буркан лютеница и 7 лв. за макарони на доставчиците

Filed under: Актуално от днес,Перник |

ОбС шефът Милан Миланов: 80 % от постъпленията ще могат да постъпват в касата на стационара

 Управителката д-р Йорданка Александрова: Под голямо напрежение сме, но кметицата Янакиева ни увери, че оздравителният план ще бъде изпълнен до края на годината

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лекари масово напускат Профилакториума в Перник заради неизплатени заплати, а лечебното заведение е потънало в дългове за близо 1 милион лева, каза управителката д-р Йорданка Александрова. Тя обясни, че има напуснали служители заради неизплатените заплати. „Ситуацията е трудна, напрежението е голямо, след срещата с кметицата Росица Янакиева и председателя на Общинския съвет Милан Миланов получихме уверение, че оздравителният план за болницата ще бъде изпълнен до края на годината. Не сме спрели приема на пациенти”, увери Александрова. От НАП дойде и добра новина.

168-03-81 aleksandrova

Агенцията вдигна частично запора върху парите, идващи по клинични пътеки от здравната каса на затъналия в борчове пернишки Профилакториум. Така 80 % от постъпленията вече ще могат да постъпват в касата на стационара, за да може той да оцелее, съобщи председателят на ОбС Милан Миланов. Това стана ясно веднага след заседанието, на което д-р Лазар Георгиев, който работи в Профилакториума, информира общинските съветници, че 36-има от всички 44-ма служители на болницата в Перник са подали молби за напускане в знак на протест срещу неизплатени заплати от последните 2 г.

168-03-81 milanov

Той поиска и пълен одит на болницата за периода от 2012 г., пропускайки да уточни, че всъщност става дума за неизплатени напълно, а не за неизплатени въобще възнаграждения. И още нещо е странно, питаха се перничани – защо се иска проверка само на период, в който управител на Профилакториума е д-р Йорданка Александрова. А тя вина за батака няма, той бе наследен от предшественика й д-р Боян Богданов, когато болницата натрупа огромния дефицит, достигащ днес 800 000 лв. по данни на председателя на минипарламента. Перничани обаче изтъкват и друго – факт е, че повечето лекари имат медицински центрове, чрез които източват общинските болници. Частните им кабинети са оборудвани модерно и привличат пациентите към тях. Така се създава възможност да източване и на касата, и на болниците.

81-12-81 Rosica-Yanakieva

Още по време на управлението на предишния шеф станаха ясни скандални факти, свързани с парите, плащани за хранителни продукти, за въглища и т.н. Според фактура, запазена от времето на Богданов, за буркан лютеница болницата е плащала на доставчици близо 8 лева. Пакет фиде пък е струвал на лечебното заведение 7 лева. Пак по времето на д-р Богданов според малцината, останали в стационара специалисти, са назначавани хора на странни длъжности като калкулант, диетична сестра, телефонист на централа (болницата е с автоматична телефонна централа) и т.н. Общинският съвет в Перник е подал сигнал до прокуратурата за нередностите в Профилакториума, но според отговора на въпросната институция данни за извършено престъпление нямало, допълни шефът на минипарламента Миланов. Той припомни и че сегашната управителка на стационара д-р Александрова неколкократно е търсила съдействие за решаване на финансовите проблеми на здравното заведение и от минипарламента, и от общинската управа. Така се стигна и до гласуваните от ОбС 150 000 лв годишно,

Профилакториумът в Перник е единственото подобно лечебно заведение за цяла Югозападна България. На година в болницата постъпват близо 2000 пациенти. „Представете си, ако Профилакториумът затвори врати? Ние няма къде да отидем и се учудвам, че толкова време работят без заплати и полагат толкова много старание за болните. На тия хора не трябва само заплати, трябва и лихви, и медали да им дадат”, категорични са много от пациентите.

Д-р Александрова не коментира становището на прокуратурата относно нередностите в Профилакториума от времето на предшественика й д-р Богданов, но заради подобни нереални цени на хранителни продукти ДАНС погна кмета на Видин Герго Гергов.

Снимките:
1 Боян Богданов
2 Д-р Александрова
3 Милан Миланов
4 Росица Янакиева

Spread the love