Кюстендилският археолог Дойчин Грозданови Лидия Стайкова откриха древна казарма, чакат 25 000 лв. за разкопки на базиликата

Filed under: Кюстендил |

171-08-02  Doi4in Grozdanov copy

Кюстендилският археолог Дойчин Грозданов заедно с колегата си Лидия Стайкова разкри част от сграда, изградена от тухли и камъни с хоросанова спойка в района на крепостната стена, където започна голямата реконструкция на мястото. “За съжаление сградата няма как да я проучим, защото ние хващаме нейния край, но поне ще бъде запазена при бъдещи възможни проучвания и да се види за какво става въпрос. Най-вероятно е казармено помещение, тъй като по протежение на крепостната стена обикновено са казармени постройки”, обяви Дойчин Грозданов.

Лидия Стайкова вече разкри вкопана структура и керамика от Първата българска държава в участъка по западната крепостна стена. Екипът от Регионалния исторически музей започна архиелогическото наблюдение по трасето на крепостната стена в Хисарлъка, което ще продължи със седмици. Експертите установиха, че участък от 19 метра, който след разкриването си в началото на миналия век поради липса на консервация и реставрация е доста зле запазен. В момента археолозите разкриват основите на частично запазеното отбранително съоръжение на крепостта. Предстоят разкопки на базиликата, разположена в близост до стената. Идеята е да се разкрие това, което е останало от нея и да се експонира, като от Министерството на културата се очаква превод от 25 000 лева. Музейният проект е одобрен и след отпускане на сумата ще стартират и разкопките на базиликата. Експертите следят да не се получи съприкосновение на машините със сградите.

 

Снимката:“ Дойчин Грозданов

 

Spread the love