The Independent: Русия и Германия тайно договарят решение на кризата в Украйна

Filed under: Свят |

Отстъпки от двете страни са в основата на вече постигнати споразумения

172-20-01-Putin-Merkel

Секретен план за разрешаване на украинската криза по мирен път се разработва от Русия и Германия, пише The Independent, като се позовава на неназован източник. Според получената информация е бил разработен специален документ, предвиждащ мерки за стабилизиране на икономиката на Украйна, гарантиране на границите й и сигурност на газовите доставки. Едно от условията за влизане в действие на плана е признаване на присъединяването на Крим към Русия от международната общност. В замяна е предвидено прекратяване на руската помощ за сепаратистите в Източна Украйна, предаване на властта в региона на „преходни структури”, отказ на Киев от приемане в НАТО и отказ на Русия да се намесва в търговските връзки на Украйна с Европейския съюз.

Предвижда се и сключване на ново дългосрочно споразумение на Украйна с „Газпром” и компенсации от страна на Русия за финансовите загуби от прекратената аренда на базите на руския черноморски флот в Крим.

Планът бил почти завършен, когато станала катастрофата с малайзийския боинг и това отложило окончателното му съгласуване. Източникът на информация обаче е категоричен, че той не е отхвърлен и може да бъде завършен, след като приключи разследването на причините за трагедията с малайзийския самолет.

От своя страна дипломатическото ведомство на Великобритания вече заяви, че е малко вероятно Лондон и Вашингтон да признаят присъединяването на Крим към Русия, което поставя прилагането на договореностите между Русия и Германия под въпрос.

 

Снимка:

Владимир Путин и Ангела Меркел

 

Spread the love